Argentina zachraňuje bilanci

…aneb letošní dvacátý dinosaurus byl obřím raptorem

Již potřetí v krátké době se oči dinosauřích entuziastů obrací směrem k argentinské Patagonii. Po titanosauridním sauropodovi rodu Pitekunsaurus a abelisauridním teropodovi rodu Skorpiovenator nyní přichází další exkluzivní objev – obří dromeosaurid druhu Austroraptor cabazai (rodové jméno znamená „jižní lupič“). Z nového teropoda (typový materiál označený MML-195) byla objevena nekompletní kostra, zahrnující část krania, krční a hrudní obratle, žebra, kost pažní a některé části dolních končetin. Pozůstatky byly objeveny v uloženinách souvrství Allen v provincii Rio Negro, datovaných na pozdní kampán až maastricht (zhruba před 70 Ma).

 

Nový srpodrápý dinosaurus byl zřejmě efektivním zabijákem. Převzato z webu NatGeo (http://news.nationalgeographic.com/news/bigphotos/2414798.html)

 

80 centimetrů dlouhá lebka byla nízká a více prodloužená než u jiných dromeosaurů. Přesto je zřejmé, že tento svrchnokřídový zástupce podčeledi Unenlagiinae dosahoval na poměry této skupiny značných rozměrů. Jeho délka se pohybovala kolem 5 metrů (výjimečně snad až 6,5 metrů) a hmotnost se dle výpočtů blížila 400 kilogramům. To z něho dělá největšího dromeosaurida, dosud známého z jižní polokoule. Velikostí se téměř vyrovnal svému severoamerickému příbuznému rodu Utahraptor, jeho nejbližším příbuzným byl však nejspíš další unenlagiin rodu Buitreraptor. Nový druh popsal slavný argentinský paleontolog Fernando Novas, který patří v poslední době ke světově nejproduktivnějším vědcům v tomto oboru.

Před 70 miliony let byla Argentina otevřenou rovinou, protkanou sítí řek. V těch se vyskytovalo množství kostnatých ryb a želv, jejichž fosílie byly objeveny ve stejných vrstvách jako Austroraptor. Srpodrápý teropod zřejmě lovil velkou kořist, mezi níž mohli patřit menší titanosauridi a snad i kachnozobí dinosauři. Díky svým – v porovnání s většinou příbuzných druhů – obřím rozměrům dokázal ulovit mnohem větší a silnější býložravé dinosaury. Zajímavostí jsou naopak Austroraptorovi velmi krátké paže, které jsou pro dromeosauridy značně netypické. Svrchnokřídový teropod byl však každopádně skutečným zabijákem. Jak prohlásil například americký paleontolog Paul Sereno, vedle tohoto raptořího monstra s téměř metrovou lebkou by slavný Velociraptor o velikosti krocana vypadal jako pouhá dětská hračka.

Další dvě novinky již pouze v krátkosti:

Na jihu Anglie byla v jantaru, starém 140 milionů let (spodní křída), objevena nejstarší pavoučí síť na světě. Předchozí rekordní nález pavoučí sítě byl zhruba o 20 milionů let mladší. Více viz odkaz: http://news.nationalgeographic.com/news/2008/12/081216-oldest-web-photo.html

Na Sahaře objevili vědci vedení týmem britských paleontologů v čele s Dr. Davidem Martillem fosilní pozůstatky dosud neznámého druhu pterosaura a také jakéhosi velkého sauropodního dinosaura. Odkaz: http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081216114750.htm

 

Leave a Comment

Filed under Jiné pravěké organizmy, Ptakoještěři, Sauropodní dinosauři, Teropodní dinosauři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *