Šťastný Nový rok

…nejen z hlediska dinosauří paleontologie

Začnu poněkud netradičně připomenutím jednoho zajímavého výročí. Přesně před 155 lety (31. 12. 1853) se konala první a zatím zřejmě i poslední večeře v dinosauřích útrobách. V lokalitě Sydenham Hill tehdy právě dokončoval své dinosauří modely umělecký sochař Benjamin Waterhouse Hawkins, vedený rukou samotného Richarda Owena, který o 12 let dříve dinosaury jako skupinu pojmenoval. Modely byly určeny pro Velkou světovou výstavu a staly se vůbec prvními plastikami dinosaurů, zhotovenými v životní velikosti. Stůl byl kuriózním způsobem umístěn v jednom z nedokončených modelů Iguanodona, do něhož se údajně vešlo téměř dvacet hodovníků. Událost vešla v obecnou známost díky zájmu britských médií a dinosauři tak pomalu vstoupili do povědomí vyšší evropské společnosti. Krásné, ale zoufale zastaralé modely jsou dodnes k vidění v londýnském Crystal Palace Park.

———

Slavné zpodobnění „dinosauřího banketu“, jak jej podali viktoriánské společnosti britští žurnalisté. Převzato z webu Wikipedia.org

———

Novoroční přání už se nicméně nedá odkládat. Lze bez nadsázky konstatovat, že máme za sebou další úspěšný a na nové objevy bohatý paleontologický rok. Letos nebylo objeveno tolik nových rodů dinosaurů jako v minulých letech, přesto rozhodně nešlo o „jalovou“ sezónu ani z hlediska dinosauří paleontologie, ani paleontologie v celé její tématické šíři obecně. K nejzajímavějším objevům roku 2008 se zřejmě vrátím ještě počátkem ledna. Závěrem tedy zbývá popřát úspěšný a šťastný rok 2009 všem čtenářům. Váš i v roce příštím stále blogující Dinosaurus.

———

Leave a Comment

Filed under Výročí a ohlédnutí, Ze života

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *