Začíná darwinovský rok 2009

…a dinosauří fandové si na své přijdou i letos

Ještě jednou tedy vše nejlepší do dalšího roku, tentokrát již devátého od počátku nového tisíciletí. Nemá jistě cenu přinášet dlouhý seznam očekávaných akcí v tomto roce (ovšem s výjimkou naší „exkluzivní“ paleontologické výpravy do Montany, plánované na červenec). Letošní rok však bude hlavně o britském přírodovědci Charlesi Darwinovi (1809-1882) a jeho přelomové evoluční teorii, která před jedním a půl stoletím navždy změnila zažité představy a vývojové teorie biologů. Letos přitom oslavíme hned dvě výročí spojená s tímto gigantem přírodních věd, a sice 200. výročí jeho narození (12. února) a o pár měsíců později také 150. výročí vydání jeho stěžejního díla On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life (česky O vzniku druhů přírodním výběrem, neboli uchováním prospěšných plemen v boji o život). K osobnosti Darwina se v letošních příspěvcích ještě bezpochyby vrátím.

———

Asi 2 metry dlouhý teropod Troodon formosus ze svrchní křídy Severní Ameriky. Samci tohoto druhu byli možná „vzornými otci“. (Převzato z webu NatGeo http://news.nationalgeographic.com/news/bigphotos/25090390.html)
———

Co je však nového v dinosauří paleontologii na samotném počátku roku 2009? Díky novým objevům, učiněným koncem loňského roku kupodivu hodně. Z toho podstatného nyní přináším krátký přehled:

1.) Podle nové, v prosinci publikované studie paleontologa Davida Varicchia z Montanské státní univerzity byla mezi dinosaury výrazně rozšířená otcovská péče o snůšky vajec i vylíhlá mláďata. Podobně jako u mnoha skupin současných ptáků byli dle zmíněné studie i teropodní dinosauři jako Oviraptor philoceratops zřejmě polygamní a o snůšky různých samic se pak starali dinosauří „tatínci“. Jde o další (tentokrát paleoetologický) doklad blízké příbuznosti neptačích dinosaurů a ptáků.

Odkaz: http://news.nationalgeographic.com/news/2008/12/081218-dinosaur-dads.html

2.) Další prosincová studie Pascala Godefroita a týmu ruských paleontologů dokládá vysokou druhovou rozmanitost (biodiverzitu) dinosaurů, žijících v polárních oblastech dnešního sibiřského Dálného Východu (formace Kakanaut) na samotném konci svrchní křídy. Ještě před 68-65 miliony let zde přežívala poměrně rozrůzněná dinosauří megafauna, morfotypicky téměř odpovídající slavné severoamerické formaci Hell Creek (chybí jen pachycefalosauři). Nálezy dentice různých plazopánvých i ptakopánvých forem dinosaurů z této lokality významně odporují dříve uznávané teorii o ochlazení podnebí coby zásadního faktoru dinosauří extinkce.

Odkaz na volně stažitelnou studii: http://www.springerlink.com/content/j3m0u812401q4t57/fulltext.pdf

3.) Koncem minulého roku byl oznámen objev ohromného naleziště dinosauřích fosílií v čínské provincii Shandong. Počet dosud odkrytých fosílií se počítá na mnoho tisíc a podle předních čínských paleontologů bude o této lokalitě ještě hodně slyšet i v příštích letech. Již nyní odtud přišla šokující zpráva – poprvé v historii byla objevena lebka pokročilého rohatého dinosaura ze skupiny Centrosaurinae mimo území Severní Ameriky. Její délka činí údajně 2 metry, podle některých neověřených zpráv však dokonce 3 metry. Z dalších objevů jsou hlášeny četné fosílie ankylosaurů, tyrannosauridů a mnoha menších teropodů. Jen čas ukáže, co má asijská paleontologická supervelmoc ještě v rukávu.

Odkaz: http://news.xinhuanet.com/english/2008-12/29/content_10576618.htm

4.) Teprve na přelomu roku byl oznámen objev nového eumaniraptora (malého dravého dinosaura, příbuzného ptákům), nikoliv překvapivě opět z Číny. Dostal vědecký název Anchiornis huxleyi na počest významného britského přírodovědce Thomase H. Huxleyho, který v roce 1868 jako první vyslovil myšlenku o blízké příbuznosti dinosaurů a ptáků. Zajímavostí je především fakt, že jde o jednoho z nejmenších známých neptačích dinosaurů (pokud však nešlo o subadultní exemplář, což je možné). Délka tohoto teropoda činila jen 34 cm a hmotnost je odhadována na pouhých 110 gramů.

Odkaz: http://archosaurmusings.wordpress.com/2008/12/23/anchiornis-a-new-basal-avialian-from-china/

Abychom však neredukovali paleontologii pouze na dinosaury, uvádím ještě jednu novicku. Podle nového výzkumu, publikovaného koncem prosince, bylo poodkryto tajemství evoluce dnešních nejrychlejších suchozemských tvorů – gepardů. Nový druh pra-geparda, pojmenovaný jako Acinonyx kurteni žil před více než 2 miliony let na území dnešní provincie Gansu v Číně. Jde o potvrzení hypotézy o starosvětském původu velkých feliformních šelem.

Odkaz: http://news.nationalgeographic.com/news/2008/12/081229-cheetah-skull.html

A na závěr menší upozornění pro všechny potenciální zájemce – autorova kniha o dinosaurech je již hotová a 9. ledna se dostane k nakladateli. Předběžný termín vydání je stanoven na březen až květen roku 2009. Hezký začátek roku přeje blogující Dinosaurus.

———

4 Comments

Filed under O dinosaurech obecně, Výročí a ohlédnutí

4 Responses to Začíná darwinovský rok 2009

  1. Mike32

    Tak to je doslova prostřená tabule pro všechny dinosauří „strávníky“. Máme se opravdu na co těšit…

  2. autor

    Ještě menší zajímavost k novému maniraptorovi druhu Anchiornis huxleyi. V tuto chvíli jde o neoficiálně 4. nejmenší rod neptačího dinosaura, který však z hlediska svého ontogenetického stadia patří nejspíš k nejmenším non-avianním dinosaurům vůbec (viz http://cs.wikipedia.org…aur%C5%AF). Zároveň jde již o 21. popsaný rod neptačího teropoda s prokazatelným tělesným opeřením (viz http://cs.wikipedia.org…nchiornis). Bude také jedním z prvních letos popsaných dinosaurů.

  3. Jiří Meixner

    Letos? Já ho popisoval na základě studie již 30.12.08 🙂 Jirka

  4. autor

    To ano, ale „paper“ vyjde až v lednu ;o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *