Výročí R. C. Andrewse

….reálné předlohy Indiana Jonese

Přesně před jedním a čtvrt stoletím, tedy 26. ledna roku 1884, se ve městě Beloit ve Wisconsinu narodil slavný americký paleontolog, průzkumník a dobrodruh Roy Chapman Andrews. Ten proslul jako ředitel Amerického muzea přírodní historie v New Yorku a především také jako vedoucí série mediálně slavných expedic do pouště Gobi v Mongolsku. Ve 20. letech minulého století šlo o první skutečně rozsáhlý projekt svého druhu a Andrews si v jeho rámci získal doslova světovou proslulost.

———

Roy Chapman Andrews, možná skutečný „model“ pro filmovou postavu archeologa Indiana Jonese. Převzato z webu Wikipedia.

———

Byla to mimo jiné vůbec první paleontologická expedice s použitím terénních automobilů (značky Dodge), které již od první expedice v roce 1922 skupina využívala (ovšem se střídavými úspěchy, nezbytní byli ještě doprovodní velbloudi s kanystry benzínu). Během let 1922-1930 uskutečnili Američané množství naprosto převratných objevů, které natrvalo změnily paleontologické učebnice. Neobjevili sice toužebně očekávaného předchůdce člověka nebo nejstarší savce; dinosauřích pozůstatků však odkryli doslova na tuny. Mezi nejvzácnější objevy patřily již od 13. července roku 1923 první známá dinosauří vejce, patřící zřejmě rodu Oviraptor; nové a zcela nečekané rody dinosaurů jako byl protoceratopsid Protoceratops, ankylosaurid Pinacosaurus, troodontid Saurornithoides, již zmíněný oviraptorid Oviraptor nebo dnes velmi populární dromeosaurid rodu Velociraptor. Expedice se však nenesly pouze v duchu objevování pozůstatků dinosaurů, mezi cenné nálezy patřily také fosílie obřího třetihorního lichokopytníka rodu Paraceratherium (tehdy Baluchitherium) nebo chobotnatce mastodonta.

Podle mnoha odborníků i filmových znalců se postava Spielbergova dobrodružného archeologa Indiana Jonese zakládá právě na postavě R. C. Andrewse, který měl údajně u sebe i při výzkumu často karabinu a bič (některé dobové fotografie to ostatně názorně dokazují). Zbraně byly totiž v Mongolsku neklidných 20. let minulého století nezbytné k obraně před všudypřítomnými „pouštními“ bandity. Svojí dobrodružnou povahou a zároveň velkou vědeckou erudicí Andrews postavu „Indyho“ také výrazně připomíná. Dnes patří mezi obdivované protagonisty vrcholící „romantické“ doby dřívějšího paleontologického výzkumu. Andrews zemřel ve svých 76 letech 11. března roku 1960.

———

Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Roy_Chapman_Andrews

http://www.roychapmanandrewssociety.org/

http://express.howstuffworks.com/ep-andrews.htm

———

Leave a Comment

Filed under Dějiny paleontologie, Výročí a ohlédnutí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *