Dacentrurus

…a jeho velmi ostrý ocas

Bezpochyby nejznámějším tyreoforem a jedním z nejznámějších dinosaurů vůbec byl severoamerický stegosaurid rodu Stegosaurus. Tento svrchnojurský býložravec byl charakteristický svými výraznými pláty na hřbetě a dvěma páry dlouhých bodců na ocase. Stegosaurus je dobře známý i českým zájemcům o tematiku pravěku, a to zejména díky své nezapomenutelné roli ve filmu Cesta do pravěku. Stegosaurus však nebyl jediným zástupcem své čeledi a možná dokonce ani tím největším. Na evropském kontinentě měl totiž svého významného konkurenta.

Již roku 1875 popsal paleontolog Richard Owen (muž, který dal roku 1842 dinosaurům jejich vědecké jméno) jednoho z prvních známých stegosaurů pod jménem Omosaurus armatus. V rámci kompletnějšího fosilního materiálu pak šlo dokonce o vůbec prvního historicky popsaného stegosaura. Rodové jméno přiřazené Owenem, jak se později ukázalo, už však bylo použito pro jiného pravěkého plaza. Roku 1902 proto dostal své novější a dosud platné rodové jméno – Dacentrurus. Toto poněkud zvláštní slovo lze přeložit jako „velmi ostrý ocas“, narážka na ostnité zakončení ocasu tohoto dinosaura. Druhové armatus znamená prostě a jednoduše – ozbrojený. Sám jsem mohl v Londýně obdivovat zkamenělinu pánevního pletence tohoto stegosaurida a při pohledu zblízka je vskutku impozantní. I proto je poměrně překvapivé, že rozměry dacentrura bývají v populární literatuře uváděny silně podhodnocené (obvykle 4-6 metrů délky). Ve skutečnosti mohl být dacentrurus dokonce největším známým tyreoforem vůbec.

———

File:Dacentrurus holotype.jpg

Nákres zkamenělin spodní části pánve, obratlů a pravé stehenní kosti dacentrura z Kimmeridge Clay. Ilustrace z původní Owenovy studie z roku 1875 (tehdy byl holotyp popsán jako Omosaurus armatus). Převzato z Wikimedia Commons.

———

Jak už bylo řečeno, pánevní kosti dacentrura (holotypu, uloženého v BMNH) jsou obrovské – jejich šířka u kyčelních jamek může představovat zhruba 1,5 metru. Také stehenní kost měří přes 1 metr. To by znamenalo, že délka tohoto dinosaura mohla činit přinejmenším 8, možná ale i 11 metrů. Tím by se evropský stegosaurid přinejmenším vyrovnal svým severoamerickým bratrancům. Dacentrurus žil zhruba ve stejné době jako stegosauři (stupně oxford – kimmeridž; asi před 156-150 miliony let) a obýval oblasti dnešní Velké Británie, Francie, Španělska a Portugalska. V poslední jmenované zemi byla dokonce objevena zkamenělá vejce, patřící možná zástupci tohoto rodu. Zajímavé a zároveň smutné je, že exempláře z Francie (uložené v muzeu v Le Havre) byly zničeny během Druhé světové války. Vzhledem k rozsahu fosílií dacentrura geografickému i časovému (činí mnoho milionů let) je pravděpodobné, že existovalo více druhů tohoto rodu.

Obří dacentrurové měli jiné uspořádání desek a ostnů na hřbetě, než jaké nacházíme u stegosaura. První část úzkých trojúhelníkovitých desek ubíhala nad hřbetem zvířete zhruba do oblasti pánve, dále pokračovaly pláty v podobě ostrých bodců. Na ocase se nacházely hned čtyři páry ostrých kolců, sloužících velmi pravděpodobně k obraně před teropody. Uspořádání těchto obranných a signalizačních struktur se u dacentrura podobalo africkému kentrosaurovi. Dacentrurus je však blíže příbuzný spíše „dlouhokrkému“ portugalskému druhu Miragaia longicollum, se kterým tak tvoří společnou podčeleď Dacentrurinae. Svojí tělesnou stavbou je poměrně primitivní, obratle a pánev však vykazují také odvozené vývojové znaky. Přední končetiny byly proporcionálně delší než u většiny ostatních stegosauridů a profil hřbetu byl o něco nižší. Zajímavý „obrněný“ dinosaurus patří ke stále se rozšiřujícímu počtu známých neptačích dinosaurů našeho „starého“ kontinentu.

———

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dacentrurus

http://dinosaurs.about.com/od/herbivorousdinosaurs/p/dacentrurus.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Owen

———

Leave a Comment

Filed under Ptakopánví dinosauři, Rekordy a statistika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *