Becklespinax altispinax?

…děláte si srandu?

Nikoliv, o žádnou legraci v tomto případě nejde. Jedno z nejpodivnějších vědeckých jmen neptačích dinosaurů je právě toto. Becklespinax byl poměrně velký teropodní dinosaurus, který obýval území dnešního jihovýchodu Velké Británie (jeho zkameněliny byly objeveny nedaleko města Battle v hrabství Východní Sussex). Žil zde v období spodní křídy, asi před 133 miliony let. Patří také mezi vůbec nejstarší vědě známé dinosaury, jelikož fosílie tohoto dravého příslušníka skupiny Carnosauria byly objeveny již počátkem 50. let předminulého století. V průběhu dalších 160 let se stal předmětem četných dohadů a vědeckých debat. O jeho vzhledu a systematické příslušnosti dosud není zcela jasno, ačkoliv již byl v tomto ohledu učiněn výrazný pokrok. Mimo jiné se také jedná o první dinosauří zkameněliny, u kterých byla (Richardem Owenem) pozorována a řádně zaznamenána pneumatizace (dutá výplň kostí).

 

File:Becklespinax.jpg

Fragment páteře teropoda druhu _Becklespinax altispinax_, záhadného dravce spodní křídy jižní Anglie. Převzato z Wikimedia Commons.

 

Becklespinax altispinax byl objeven amatérským hledačem fosílií Samuelem H. Becklesem (1814 – 1890) v jednom lomu nedaleko zmíněného města Battle. Beckles, který je zároveň objevitelem heterodontosaurida druhu Echinodon becklesii, poslal záhy zkameněliny dravého dinosaura do Londýna Richardu Owenovi. Tato vědecká kapacita a tvůrce názvu Dinosauria o fosíliích poprvé referoval ve své monografii z roku 1856 a nechal vytvořit jejich zdařilou litografii Josephem Dinkelem (viz obrázek u článku). Holotyp (kat. ozn. BMNH R1828) představuje sérii tří obratlů s velmi vysokými neurálními výběžky, které vědcům pořádně zamotaly hlavu. Owen v souladu s dlouhou tradicí „wastebasket taxonů“ přidělil tomuto nálezu vědecké jméno Megalosaurus bucklandii. Představoval si dokonce, že výběžky podpíraly velký hrb nad lopatkovým pletencem domnělého megalosaura, což se promítlo i do četných rekonstrukcí megalosaura ve druhé polovině 19. století (včetně populárních soch B. W. Hawkinse v Sydenhamu).

V roce 1888 dostal tento taxon od dalšího přírodovědce Richarda Lydekkera jméno Megalosaurus dunkeri a v roce 1923 pro něj německý paleontolog Friedrch von Huene vytvořil nové rodové jméno Altispinax. Po dlouhé době, až v roce 1988, přišel amatérský paleontolog Gragory S. Paul s tvrzením, že tento záhadný dinosaurus je možná jen samostatným druhem většího severoamerického akrokantosaura (pod názvem Acrocanthosaurus? altispinax). Konečně v roce 1991 pak stanovil další americký badatel George Olshevsky na počest objevitele nové rodové jméno Becklespinax, znamenající doslova „Becklesova páteř“. Becklespinax altispinax je tedy v současnosti platné vědecké jméno tohoto nepříliš dobře známého teropoda. Jisté je jen tolik, že asi 35 cm vysoký fragment páteře patřil zhruba osm metrů dlouhému dravci, zřejmě blízce příbuznému alosauroidům (nebo přímo patřícímu do této skupiny). Více informací tak zřejmě poskytnou až případné budoucí nálezy.

 

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Becklespinax

http://scienceblogs.com/tetrapodzoology/2007/10/02/becklespinax-and-valdoraptor/

http://scienceblogs.com/tetrapodzoology/2010/09/09/concavenator-incredible-allosauroid/

 

1 Comment

Filed under Dějiny paleontologie, Spekulativní paleontologie, Teropodní dinosauři

One Response to Becklespinax altispinax?

  1. Moc zajímavé. Osm metrů dlouhá Becklesova páteř. Vskutku zajímavé…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *