Nejstarší z rohatých

…aneb Pradědeček ceratopsidů z dalekého východu

„Klasičtí“ a populární dinosauři typu tyranosaura, triceratopse nebo stegosaura měli všichni své drobné a nevýrazné předky, žijící o celé desítky milionů let dříve na zcela jiných místech zeměkoule. V případě svrchnokřídových tyranosauroidů i rohatých ceratopsů byly zkameněliny těchto dávných předků objeveny v jurských sedimentech východní Asie. Zatím nejranějším a vývojově nejprimitivnějším předkem rohatých dinosaurů byl čínský Yinlong downsi, žijící na přelomu střední a svrchní jury (asi před 161 – 156 miliony let) na území současné provincie Sin-ťiang v severozápadní Číně. Tento menší dvounohý býložravec je asi o deset milionů let starší než všichni ostatní známí zástupci skupiny a téměř o celou stovku milionů let předchází populárnímu triceratopsovi (tyto dva rody jsou tedy od sebe navzájem časově vzdáleny mnohem víc, než triceratops od nás). V dospělosti zhruba tři metry dlouhý a několik desítek kilogramů vážící rohatý dinosaurus byl objeven se sedmi gastrolity v břišní dutině a podobně jako jeho příbuzný psitakosaurus (Psittacosaurus) si jimi pomáhal v trávení tužší rostlinné stravy. Co tedy o tomto pradědečkovi všech ceratopsů můžeme s určitostí říci?

———

File:Yinlong BW.jpg

Rekonstrukce vzezření nejranějšího známého ceratopse. Žil asi před 160 miliony let na území současné severozápadní Číny. Kredit: Nobu Tamura, Wikipedia.org

———

První zkamenělina tohoto dinosaura byla objevena roku 2004 v sedimentech proslulého souvrství Šišugou. Yinlong tak sdílel své životní prostředí například se starobylým tyranosauroidem guanlongem (s nímž je často zobrazován coby jeho kořist), stegosaurem jiangjunosaurem, obřím sauropodem mamenchisaurem nebo třeba velikým teropodem monolofosaurem. Holotyp představoval téměř kompletně zachovanou kostru i s lebkou, patřící téměř dospělému mladému jedinci. Spojený americko-čínský tým paleontologů popsal tohoto dinosaura v roce 2006, typovým a dodnes jediným známým druhem je Y. downsi. Rodové jméno znamená v mandarínštině doslova „ukrytý drak“, což odkazuje k čínskému filmu podobného jména, natáčenému z velké části v oblasti nedaleko místa nálezu. Druhové jméno je pak poctou Williamu Downsovi, který se často účastnil paleontologických expedic do Číny a zemřel právě rok před popisem nového dinosaura.

———

Skvěle zachovaná lebka tohoto ptakopánvého dinosaura vykazuje znaky rohatých dinosaurů, pachycefalosaurů i heterodontosaurů. Kredit: Kabacchi/FunkMonk, Wikipedia.org

———

Některé tělesné znaky, zejména pak malá rostrální kost, jinlonga jasně určují jako primitivního rohatého dinosaura. Některé jiné znaky na lebce jej ale spojují také s „tlustolebými“ pachycefalosaury (Pachycephalosauria).  Například charakteristická ornamentace kosti os squamosum byla dříve známa jen u těchto po dvou se pohybujících býložravých dinosaurů. Yinlong tak potvrzuje již dříve vyslovenou domněnku, že obě skupiny jsou si velmi blízce příbuzné a lze je řadit do společné skupiny Marginocephalia. Vzhledem k tomu, že lebka jinlonga vykazuje znaky charakteristické také pro další skupinu ptakopánvých – heterodontosauridy – jde o další potvrzení pro hypotézu o blízké příbuznosti marginocefalů a heterodontosauridů. Odborný název pro skupinu zahrnující oba taxony je Heterodontosauriformes (Xu et al., 2006). Yinlong je dávným předkem „klasických“ rohatých dinosaurů typu styrakosaura, chasmosaura nebo třeba torosaura a představuje tak úžasný příklad doplnění evolučního řetězce, který se klene přes propast sto milionů let geologického času.

———

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Yinlong

http://www.gwu.edu/~newsctr/fossilfind/paper.pdf

http://www.wikidino.com/?page_id=1436

———

5 Comments

Filed under Ptakopánví dinosauři, Rekordy a statistika, Spekulativní paleontologie

5 Responses to Nejstarší z rohatých

  1. Pěkné, dočká se podobného článku třeba i Guanlong? 🙂

  2. Nejspíš časem, tak zajímavé stvoření jako guanlong se ještě do hledáčku určitě dostane…;o) Jinak díky za početné komentáře.

  3. Crocodile

    Není tak zajímavý, jako Guanlong ale rozhodně patří k nejzajímavějším saurům.

  4. Adéla Š.

    Myslím si, že tento dinosaurus patří k nejzajímavějším ceratopsidům. Nejzajímavější jsou však pro mě jeho přední zuby, které jak se zdá vypadají jako špičáky. NA snímku lebky, který je zde vložený jsem si také všimla, že má možná primitivní stoličky. Je tedy vyloučené, že tento dinosaurus žvýkal?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *