Philip J. Currie

…aneb Nejslavnější kanadský lovec dinosaurů

Na blogu jsem již v minulosti představil dvě velké postavy „dinosaurologické“ scény přelomu tisíciletí, americké paleontology Roberta T. Bakkera (* 1945) a Johna R. (Jacka) Hornera (* 1946). Neměl by proto chybět ani třetí velký paleontolog ze severoamerického kontinentu, v tomto případě ale Kanaďan. Je jím Philip John Currie (narozen 13. března 1949 v Bramptonu, provincie Ontario), proslulý svými desetiletí trvajícími vykopávkami v Albertě (zejména v oblasti Dinosauřího provinčního parku) a objevy mnoha pozdně křídových dinosaurů z této oblasti. Vykopávky ale prováděl také jinde v Kanadě a dále v Mongolsku, Číně, Argentině a dokonce i v ledové Antarktidě. Doktorskou práci s tematikou synapsidů a evolučně raných vodních diapsidů z Madagaskaru obhájil roku 1981, později už se však věnoval téměř výhradně křídovým dinosaurům. Jeho specializací jsou zejména teropodi (včetně populárních tyranosauridů), evoluční původ ptáků a paleoekologie dinosauřích populací. Proslavil se také jako úspěšný spoluorganizátor Kanadsko-mongolských a Kanadsko-čínských paleontologických expedic v 80. a 90. letech minulého století. Objevil se dále v nespočtu dokumentárních snímků o dinosaurech a údajně z části posloužil i jako model pro postavu Alana Granta v Jurském parku. Je také autorem mnoha knih, z nichž některé vyšly i u nás (například Velcí dinosauři (1994), ve spolupráci se Zdeňkem Špinarem). Currieho současnou manželkou je dánská paleobotanička a palynoložka Eva Koppelhus, z předchozího manželství má paleontolog tři syny.

———

Philip Currie, Edmonton dinosour dig 2014.jpg

Philip J. Currie v roce 2014, během terénního výzkumu nedaleko Edmontonu v kanadské Albertě. Kredit: Jason Woodhead, Wikipedie (CC BY 2.0)

———

Currie se proslavil početnými objevy již v 80. letech, kdy například odkryl ohromná pohřebiště koster rohatých dinosaurů, které zahubila dávná živelná katastrofa. V 90. letech se zase podílel na popisu některých opeřených teropodů z Číny, například rodů Protarchaeopteryx a Caudipteryx. Když odkryl naleziště s hromadným výskytem koster tyranosaurida druhu Albertosaurus sarcophagus, nabyl přesvědčení, že mnozí teropodi byli gregaričtí a vytvářeli lovecké smečky. Toto přesvědčení podpořil i pozdější objev většího množství jedinců obřího karcharodontosaurida druhu Mapusaurus roseae na jediné lokalitě v Argentině. Currie se stal držitelem čestných občanství a medailí za zásluhy, asi největší poctou ale bylo otevření muzea, nesoucího jeho jméno, Philip J. Currie Dinosaur Museum. Instituce zahájila provoz ve městě Wembley na severozápadě Alberty v září roku 2015. Místo otevření bylo zvoleno s ohledem na blízkost fosilních lokalit v okolí a moderní design budovy muzea navrhla kanadská společnost Teeple Architects. Otevření se stalo místní senzací a samotná instituce byla vyhlášena jedním z nejlepších nově otevřených muzeí roku 2015. V blízkosti muzea byly objeveny početné fosilie rohatého dinosaura druhu Pachyrhinosaurus lakustai, které nyní patří ke zlatým hřebům expozice. Muzeum spolupracuje s institucí National Geographic a za prvních 11 měsíců od otevření jej navštívilo víc než 100 000 návštěvníků. Nezbývá než popřát doktoru Curriemu i jeho muzeu hodně úspěchů a v případě paleontologické instituce také vysokou návštěvnost do budoucna.

———

Philip Currie.jpg

Paleontolog ve své pracovně (snímek z roku 2013). V té době už Currie nejspíš věděl, že za dva roky bude otevřeno nové paleontologické muzeum s jeho jménem. Kredit: Jason Woodhead, Wikipedie (CC BY 2.0)

———

Short English Summary: Philip J. Currie is a famous Canadian paleontologist, known for a decades of interesting research mainly on Late Cretaceous dinosaurs of Alberta. In 2015, a museum entitled to him, the Philip J. Currie Dinosaur Museum, was opened in Alberta.

———

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_J._Currie

http://www.thecanadianencyclopedia.com/en/article/philip-j-currie/

http://dinomuseum.ca/

———

Leave a Comment

Filed under Dějiny paleontologie, O dinosaurech obecně, Výročí a ohlédnutí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *