Nejstarší žijící obratlovec

V úterý 15. listopadu oslavila galapážská želva sloní jménem Harriet již své 175. narozeniny.

Jako nadšenec do rekordů a kuriozit (téměř) všeho druhu jsem nemohl nezaznamenat zprávu, která minulý týden oznámila neuvěřitelné 175. narozeniny galapážské želvy sloní jménem Harriet. Vyklubala se z vajíčka roku 1830, když britská (v té době ještě budoucí) královna Viktorie byla teprve teenagerkou. V pěti letech želvičku objevil samotný „otec evoluční teorie“ Charles Darwin při své objevné plavbě kolem světa a vzal ji s sebou na loď  Beagle. V době Americké občanské války bylo želvě přes třicet, když končilo 19. století, táhlo jí na sedmdesát a první světovou válku prožívala ve své osmé dekádě. Bylo jí 103 let, když se Hitler dostal k moci a 109, když zaútočil na polsko. Konec války pak „oslavila“ jako stopatnáctiletá. Během Armstrongova sestupu na měsíční povrch jí bylo téměř 139 let a stopadesátku slavila v roce 1980. Nové tisíciletí pozdravila jako stosedmdesátiletá a letos 15. listopadu konečně nastoupila poslední čtvrtstoletí svého druhého centenálu (175 let).

Připomínám na tomto místě, že nejstarší známý člověk, Francouzka Jeanne Calmentová, se dožila „pouhých“ 122 let. Narodila se 45 let po Harriet a zemřela před 8 lety. Harriet žije dál… přitom se předpokládá, že má ještě okolo 20 let spokojeného života před sebou. Jestli oslaví i dvoustovku, to se uvidí za čtvrt století…

Odkaz:

http://www.mirror.co.uk/news/tm_objectid=16265479&method=full&siteid=94762&headline=the-oldest-creature-on-earth–name_page.html

Mimochodem absolutní rekord délky života u želvy je zatím 188 let (nebo 192, podle interpretace údajů). Přesto se nejedná o rekord mezi živočichy. Nedávno objevený hlubokomořský parazitický červ údajně může za určitých okolností žít až okolo 250 let. To ale není nic proti rostlinám: severoamerická borovice osinatá se může dožít až 5100 let. Nejstarší rostlinou vůbec je však jistý keř, který se může podle propočtů dožít až 11700 let (to už zasahuje v minulosti do mladšího pleistocénu)!

———

1 Comment

Filed under Rekordy a statistika, Současná příroda

One Response to Nejstarší žijící obratlovec

  1. autor

    S odstupemČtenáři možná zaznamenali, že „Harriet“ zemřela v červnu roku 2006 ve věku 176 let. Článek o ní publikuje autor tohoto blogu v časopise Příroda (zřejmě v září 2008).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *