Vánoční novinky

…aneb Věda (většinou) nespí ani o Vánocích

Krásný štědrý den všem případným čtenářům! Než rozbalíme dárky, nebude špatné říci si, co nového nám přinesly poslední dny a hodiny v paleontologii a molekulární biologii:

První příspěvek se ke dnešnímu dni opět možná příliš nehodí (jako ostatně všechny) a před pouhými 200 lety bych asi skončil u inkvizičního soudu. Jenže svět je opravdu mnohem starší než šest tisíc let a poslední společný předek člověka a šimpanze žil před 5 – 7 miliony let:

http://www.sciencedaily.com/releases/2005/12/051222083255.htm

Další příspěvek má obdobnou tématiku. Myslíte si, že náš vznešený poddruh již nepodléhá evoluci? Jaká naivita! Ostatně přečtěte si sami, nakolik civilizace za posledních 50 000 let zasáhla do našeho genomu:

http://www.osel.cz/index.php?clanek=1606

Jakou rychlostí rostl prosauropod Plateosaurus a co to vypovídá o jeho fyziologii? Kde leží počátek moderního ptactva? Co je vlastně záhadný „bodec“ na hlavě narvala? Od koho jsme my Evropané zdědili obličejové rysy? Proč je slon indický vývojově bližší mamutovi než slon africký? Jak začaly ryby chodit? A co na to Jan Tleskač? Všechny tyto otázky (kromě poslední) vám zodpoví posledních několik odkazů zde:

http://www.geology.ucdavis.edu/~cowen/paleonews.html

Závěrem tedy přání hezky prožitých svátků Vánočních a šťastného Nového roku. Autor

———

Leave a Comment

Filed under Jiné pravěké organizmy, O dinosaurech obecně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *