Schopní neandrtálci, athénský mor a obří plazi

vcelku zajímavá směsice…

A právě takovou představují „žhavé“ novinky z paleo a archeologie tohoto týdne. Takže pěkně popořádku.

Neandrtálci nebyli o nic méně schopní než naši předkové, alespoň co se týče loveckých schopností. Potvrdil to důkladný průzkum gruzínských paleolitických lokalit z období 60 – 20 tisíc let před naším letopočtem. Na jeho základě mezinárodní tým vědců vypracoval model, jak asi obě komunity (neandrtálců a „našich“ předků) lovily a vytvářely stálé sídliště. Rozdíl je prakticky nulový. Závěr studie tam má jednu pointu: kromaňonec nebyl fyzicky vyspělejší nebo obecně „schopnější“. Naši dávní předkové převládli spíše díky lepší struktuře společnosti (vyspělejší sociální vztahy), dokonalejší dělbě práce a schopnosti využívat i hůře dostupné materiální prostředky.

http://www.sciencedaily.com/releases/2006/01/060118210756.htm

———

Klasické Řecko je stále jedním z nejopěvovanějších míst dějin. Vždyť právě zde se zrodila západní civilizace. Dnešní věda už navíc dokáže nahlédnout i přes dávný prach tisíciletí a zjistit fakta, která dosud archeologii unikala. Co bylo tedy vražedným morem, který se objevil v Athénách na vrcholu jejího zlatého věku v roce 430 BCE? Přečtěte si to v češtině – kde jinde než na „oslu“:

http://www.osel.cz/index.php?clanek=1654

———

A konečně zpráva týdne. Jde o informaci získanou z internetového fóra. Není tedy nikde publikovaná. Po dlouhé době se chystá revize výzkumu lebky spinosaura (S. aegyptiacus), jednoho z největších teropodních dinosaurů všech dob. Lebka je podle nové studie sice menší, než se odhadovalo (měří „jen“ 175 cm), přesto v porovnání s proporcemi jiného spinosaurida druhu Suchomimus tenerensis, by délka zvířete odpovídala 16 – 18 metrům (Tyrannosaurus měřil na délku nanejvýš 13 m.). Dalším objevem již popsaného obřího sauropoda je Puertasaurus reuili, titanosaur objevený v Argentině. Bohužel v předběžné zprávě se paradoxně neuvádí rozměry, takže o jak gigantického tvora šlo, se dozvíme až po publikování popisné studie…

———

Leave a Comment

Filed under Jiné pravěké organizmy, O dinosaurech obecně, Spekulativní paleontologie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *