Výlet do starého Říma

Antika fascinovala lidstvo už od ranného středověku, kdy byla chápána jako zlatý věk, doba nejvyššího rozvoje hmotného i kulturního. Latina se udržovala v západním evropském okruhu jako hlavní „úřední“ jazyk a norma pro vzdělanost až do 18. století. Klasičtí autoři platili za největší autority v umění i vědách, rovněž až do období osvícenství. Renesance se plně hlásila ke starověkému dědictví. Ruiny někdejší obrovské říše nás fascinují dodnes. Stačí se podívat na trosky dva tisíce let starých chrámů, for, tržišť nebo římských silnic a fantazie těch vnímavějších z nás okamžitě vykouzlí obraz životem kypících měst, občanů v tógách a tunikách procházejících se rozlehlou stoou nebo dunění vojenských kalig neúnavně pochodujících legií…

Kousek tohoto reálného antického světa dnes můžeme obdivovat i díky 3D počítačovým rekonstrukcím, které jsou pečlivě vypracovány na základě archeologických měření a podrobných nákresů někdejší skutečnosti. Jednou ze zatím mála webových stránek věnovaných tomuto tématu je webka dánského nadšence Joosta van Dongena, který zpracoval jednu z největších nádher císařského Říma, Traianovo fórum. Architekt Apollodorus z Damašku vyprojektoval a postavil fórum s jediným cílem – ukázat světu, že Řím je největším a nejlepším městem světa. Císař Traianus (98 – 117 CE) rozšířil impérium na 5 milionů kilometrů čtverečních a dosáhl největšího územního rozvoje tohoto starověkého soustátí. Proto si přál, aby všichni návštěvníci i obyvatelé této metropole mohli prožívat každý den pocit jedinečnosti. A to Traianovo fórum skutečně poskytovalo. Ostatně posoudit to můžete sami – na této stránce se nacházejí i filmy s grafickou podobou fóra, které bohužel zaniklo během středověku, nicméně počítačové technologie ve spolupráci s dostupnými prameny nám dnes umožňují podívat se na celou nádheru znovu. (Zkuste si při prohlížení uvědomit, že na našem území tehdy žili germánští Markomani a Kvádové ještě v zahloubených polozemnicích ze dřeva a hlíny):


http://student-kmt.hku.nl/~joost1/forumtrajani/EN%20frames.html

5 Comments

Filed under Nezařazené

5 Responses to Výlet do starého Říma

  1. Arthur Dent

    Moc hezké…

  2. Arthur Dent

    Jen…mám takový dojem, že jsem kdesi četl, že první jezdecká socha byla až socha Marca Aurelia, ta co ještě donedávna stála na kapitolu, tak mi moc „nesedí“ Traian na koni… Ale možná se mýlím.

  3. autor

    Jezdecké sochy se dělaly už v 1. století, dokonce snad i Caligula měl jednu, ta byla po roce 41 CE zničena. Vespesianus (69-79 CE) si pravděpodobně taky nechal udělat jezdeckou sochu, rovněž nedochovanou. Ta Aureliova se jediná dochovala až do středověku, pokud vím. Dnešní je z větší části renesanční kopie.

  4. Arthur Dent

    AhaTak to nebyla „nejstarší jezdecká socha“, ale „nejstarší dochovaná…“Jak je to s tou kopií? Jeden exemplář stojí na Kapitolu, to je stoprocentně kopie. Druhý je zavřený za sklem v Kapitolském muzeu (Palác konzervátorů) a to je údajně originál… Takže i tenhle originál je „renesanční kopie“?

  5. autor

    Nejsem bohužel expert na dějiny umění, ale mám dojem že během renesance tu původní sochu značně pozměnili a některé detaily přepracovali…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *