Krátká, leč vážně míněná úvaha

….dnes uplynulo přesně 61 let od osvobození prvního koncentračního tábora v Buchenwaldu postupující americkou armádou

Hrůzy, které Američané na zmíněném místě objevili (a které ještě stále můžeme „obdivovat“ na dochovaných dokumentárních filmech a fotografiích) jsou dostatečně výmluvné. Popravdě k nim nelze vůbec nic dodávat. Mluví samy za sebe. Jsou nesporně tou největší obžalobou lidského fanatismu, zvrácenosti a víry v obskurní ideály, které dokázaly zavést lidstvo až na okraj propasti nejkrvavějšího konfliktu v dějinách.

V poslední době se především v USA objevuje stále více tendence k zlehčování či dokonce popírání Holocaustu. Fenomén „Šoa“ je interpretován jako zveličelé a zmanipulované historické pojetí reality koncentračních táborů. Není jistě třeba dodávat, že tyto úvahy jsou plivnutím do tváře 6 milionům obětí tohoto nacistického průmyslového vyvražďování, jehož iniciátoři navíc v mnoha případech zůstali ušetřeni spravedlivého trestu.

U příležitosti zmíněného výročí je vhodné připomenout si i tyto – velmi smutné a tragické – kapitoly moderních dějin. Už dávno totiž platí stará pravda, vyslovená kdysi klasikem Markem Tulliem Ciceronem: Kdo se nepoučí z dějin, je odsouzen k jejich zopakování.

———

Leave a Comment

Filed under Výročí a ohlédnutí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *