Paleo mišmaš

…..aneb spousta pravěkých zajímavostí najednou

Jelikož se v posledních dnech nakupilo poměrně značné množství článků s tématikou paleontologie, vezmu je popořádku v rámci jednoho příspěvku. Po krátkém komentáři vždy následuje relevantní odkaz

Prvohorní požáry

O tom, že brzy po rozšíření prvních cévnatých rostlin již zachvacovaly naši planetu rozsáhlé požáry, svědčí vrstvy uhlí, nově analyzované vědci po celém světě (http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/5180924.stm)

Létající delta křídlo

O malém, triasovém plazu Sharovipteryx mirabilis se již napsalo hodně. Nyní se skupina paleontologů pokouší rekonstruovat přesnou morfologii jeho záhadných křídel (btw, nejde ani o dinosaura ani o pterosaura)(http://www.livescience.com/animalworld/060718_delta_wing.html)

Vzácný objev mláděte Triceratopse

Terpve šestý svého druhu. Jack Horner a jeho tým se opět "vytáhli". Zatímco fosílie dospělých jedinců tohoto rodu jsou poměrně časté, kosti jejich mláďat jsou naopak nesmírně vzácné, protože se před možným uchováním ve fosilním stavu často rozpadnou. Objev malého ceratopsida, který může významně přispět k našemu pochopení dinosauří ontogeneze je právě náležitě pečlivě preparován. (http://dsc.discovery.com/news/2006/07/20/triceratops_din.html).

Největší lebka T. rexe

Kupodivu se nejedná o známou "Sue", vůbec největší lebka je totiž exemplář MOR 008 z Museum of the Rockies v Bozemanu (Montana), která byla objevena již před více než 40 lety. Teprve nyní byla vystavena na odiv veřejnosti. Udávaný rozměr 1,5 metrů nám bohužel neřekne, o kolik je přesně větší než lebka Sue (u které je udáván stejný rozměr). Půjde zřejmě jen o centimetrovou záležitost, přesto je nález velmi zajímavý. Muselo se totiž jednat o (na poměry T. rexe) velmi starého jedince, který se možná dožil přes 30 let věku. (http://www.montana.edu/cpa/news/nwview.php?article=3607)

Přečteme DNA neandrtálců?

Podle předpokladu těchto entuziastických vědců do dvou let. Článek je v češtině, takže nebudu příliš komentovat, snad jen jednupoznámku si dovolím: pokud by se to povedlo, šlo by nejspíš o největší úspěch archeologie posledního desetiletí. (http://www.osel.cz/index.php?clanek=2024).

Další hezký a parný letní den všem příznivcům vědy o životě dávno zaniklém přeje autor

Leave a Comment

Filed under Nezařazené

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *