Neuvěřitelná skutečnost potvrzena: Lvi loví slony!

…nové foto pořízené infračervenou kamerou mění učebnice etologie

Proč se vlastně jedná o senzaci? Teorie o sloní kořisti lvů afrických existuje už dobré dvě století. Problém je v tom, že to bylo dosud bráno jako nepodložená a nepravděpodobná fikce. Učebnice etologie (věda o chování) živočichů totiž do této doby nepřipustily žádnou námitku vůči dogmatu, že slon je ze strany ostatních tvorů (kromě člověka) naprosto neohroženým zvířetem. Dominantní predátoři jeho vlastního environmentu, totiž lvi, si prostě na slona netroufnou, a to ani když jsou ve smečce. Nedovolí si ani na mládě, pokud je v blízkosti jediné dospělé zvíře. Zdá se ale, že poněkud jiná situace je v noci. Sloni totiž narozdíl od lvů, kteří podobně jako téměř všechny kočkovité šelmy (včetně našich domácích mazlíčků) vidí v neúplné tmě a šeru velmi dobře, nevidí po setmění skoro nic. Možná díky této drobné výhodě si nejspíš, byť však jen výjimečně, troufnou lvi i na dospělého slona. Tato nádherná exkluzivní fotografie, je toho důkazem:

http://news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/pop_ups/06/sci_nat_enl_1163172024/html/1.stm

Mimochodem, jde také o zajímavou implikaci pro paleontologickou debatu, týkající se možných loveckých technik velkých teropodů a jejich potencionální kořisti – obřích sauropodních dinosaurů.

2 Comments

Filed under Nezařazené

2 Responses to Neuvěřitelná skutečnost potvrzena: Lvi loví slony!

  1. autor

    Mnohem více se lze o tomto zajímavém fenoménu dočíst na blogu Darrena Naishe:http://darrennaish.blogspot.com/ (článek ze 14. 11. 2006)

  2. m.zam

    no musím uznat, že zajímavý obrázek, akorát se mi nezdá, že by to třeba byla jen dospělá samice , natož pak samec. Navíc si myslím, že je to fotka z dokumentu, který jsem shlédl na national geographic. v tom dokumentu lvi skutečně lovili slony, ale pouze odrostená mláďata a i ta jim dala dost zabrat. Nehledě na to, že to musela být výjimečně početná smečka, aby toho sloního adolescenta zkolila

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *