Přepište dějiny!

…tentokrát nikoliv v Naganu, nýbrž ve Vnitřním Mongolsku

Jak už se v poslední době často stává, úžasné a jedinečné objevy, které přicházejí obvykle jednou za (paleontologův) život, vycházejí na světlo světa každých několik měsíců. Nyní k nim tedy přibyl další, aby tato periodicita zůstala zachována. Zcela nový řád savců musel být vytvořen, aby tento spodnokřídový objev zapadl do klasické taxonomie. Podobná událost (vytvoření takto vysoké taxonomické jednotky) je přitom dnes již zcela výjimečná.

Neobvyklý létavý savec starý zřejmě 165-130 milionů let dostal název Volaticotherium antiquus, což znamená něco jako „prastarý létavý tvor“ a je zajímavým potvrzením hypotézy o rychlé radiaci a specializaci savčích vývojových linií během křídového období, kdy planetě ještě stále vládli pevnou tlapou dinosauři. Malé zvířátko (14-16 cm, asi 70 g) bylo pravděpodobně hmyzožravé a podobá se zčásti dnešním netopýrům (neumělo však aktivně létat), zčásti pak dnešním poletuchám, přičemž se těmto moderním obdobám zřejmě dosti podobalo. Společným úsilím americko-čínského týmu paleontologů bylo dále zjištěno, že tvoreček měl srstí pokrytou létací blánu (jako poletuchy) a pevný ocásek, sloužící za letu jako kormidlo. Pravděpodobně žil na stromech a byl aktivní v noci (tedy nokturnální), kdy zřejmě vylézal a plachtil za kořistí, kterou byli nejspíše létající brouci a jiný hmyz.

Navzdory jisté podobnosti s dnešními létavými savci nešlo o žádného jejich předka ani příbuzného, nýbrž o slepou vývojovou linii, která představuje zdaleka první pokus o vzlétnutí u savců (nejstarší doba vzniku tohoto druhu je odhadována až na -160 milionů let, což by znamenalo, že savci „vzlétli“ možná ještě dříve než ptáci). Nejstarší pozůstatky netopýra jsou známy až z eocénu (asi -51 milionů let) a fosílie létavých (plachtících) savců dokonce až z oligocénu (-30 milionů let). Volaticotherium tedy představuje zcela unikátní objev, vypovídající mnoho podrobností o vývojové radiaci druhohorních savců.

———

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6176061.stm

http://news.nationalgeographic.com/news/2006/12/061213-flying.html

———

2 Comments

Filed under Jiné pravěké organizmy

2 Responses to Přepište dějiny!

  1. Petr

    Znamena to, ze na zmineneholetajiciho savce delal v tech dobach hon nektery druh pterosaura ?( natr. Pterodactylus)

  2. autor

    Tak konkrétně rod Pterodactylus určitě ne, co se týká možné predace pterosaurů, lze to těžko dokázat. Jak je ale zmíněno, Volaticotherium byl noční tvor, který se tak pravděpodobně většině ptakoještěrů vyhnul. Je ovšem otázka, zda někteří pterosauři nebyli krepuskulární (soumrační) nebo se nespecializovali taktéž na noční lov…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *