Další posun lidských možností

…v podání jamajského expresu

Asafa Powell opět překonal svůj vlastní trojnásobný světový rekord v běhu na 100 metrů a s výklusem (!) prolétl cílovou linií v rekordním čase 9.74. Rekordní zápis přišel už v rozběhu, v němž Powell nastoupil mj. proti bývalému mistru světa Kimu Collinsovi z ostrovů Svatý Kryštof a Nevis. Ani on, ani žádný z jeho soupeřů se však nezmohl na lepší než druhé housle. Rychlonohý Jamajčan brzy ukázal všem soupeřům záda a v cíli byl o 33 setin dříve než nejlepší ze zbytku pole, v Norsku naturalizovaný Gambijec Jaysuma Saidy Ndure. To by však příliš emocí nevzbudilo, nebýt ukazatele časomíry, který se rozzářil číslovkou 9.74! A protože také větroměr ukazoval příznivou hodnotu (+ 1.7 m/s), mohly v Rieti vypuknout oslavy nového světového rekordu.
Asafa Powell se pak snažil využít rychlé italské dráhy i ve finále a nechybělo mnoho a rekord padl znovu. Tentokrát s podporou rovného metru do zad zaběhl čas 9.78, tedy šestou nejrychlejší stovku všech dob, počítáme-li i sporný výkon z Katarského Doha dopingového hříšníka Justina Gatlina. Zbylé čtyři rychlejší stovky patří Powellovi; vedle čerstvého rekordu v Rieti zopakoval od roku 2005 hned třikrát čas 9.77. "Vzkázal jsem světu, že Asafa je zpátky. Mohl jsem běžet pod 9.70, přál bych si čas 9.68. Kdybych měl lepší vítr ve finále, mohl být rekord ještě lepší ," prohlásil Jamajčan prostřednictvím organizátorů mítinku.
Powell si dnešním supervýkonem vynahradil zklamání z mistrovství světa, kde skončil až třetí a jeho hvězdu zastínil americký sprinter Tyson Gay, který získal v Ósace tři zlaté medaile. "V Ósace jsem byl nervózní, protože jsem v sezoně příliš nezávodil. Zapomněl jsem, jak mám běžet posledních 40 metrů. Za poslední dva týdny od finále stovky v Ósace jsem udělal hodně práce a znovu se naučil běžet uvolněně,"uvedl staronový rekordmana a vychválil atmosféru skrovného mítinku v Rieti. "Mám k Itálii zvláštní vztah, protože sem jezdím na letní soustředění."

Jakého času je sprinter schopen při maximálním soustředění a úsilí až do konce, je zřejmě již otázkou příští sezóny.

Leave a Comment

Filed under Nezařazené

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *