Co má společného maratónský běh s neandrtálci?

…a nezapomínejme na velké kočky

Odpověď je nasnadě: vůbec nic. Alespoň nevím o jediném archeologickém důkazu, že neandrtálci jen tak pro zábavu vyměřili 42 kilometrů dlouhou trasu a jali se ji běhat. Ostatně v době jejich existence osada Marathon ještě mnoho tisíc let neexistovala. Společného mají tyto dva pojmy jen jedno: jsou to highlighty tohoto příspěvku. Dvě hlavní zprávy za poslední dny se týkají právě jich.

Maratónská trať je považována za vůbec nejprestižnější vytrvaleckou trať, je to taková "stovka" mezi dlouhými distancemi. Světový rekordman na této trati je vždy pasován do role neoficiálního krále mezi vytrvalci. Tentokrát se světovým rekordmanem stal Etiopan Haile Gebrselassie – pro znalce atletiky jistě postava, kterou není třeba představovat. Již 34-letý atlet vytvořil svůj 24 světový rekord v kariéře a stále má chuť na další. To dokázal i letos v červnu na Zlaté tretře v Ostravě, kde zaběhl světový rekord v hodinovce. Tentokrát ubral z bývalého nejlepšího času historie 29 sekund a proťal cílovou pásku v čase 2:04:26 hod. To znamená průměrnou rychlost 5,65 m/s – 20,35 km/h. To je asi jako byste běželi 28 patnáctistovek za sebou v čase 4:25 min! Zkrátka víc než fenomenální výkon. Sám Gebrselassie je přesvědčen, že se ještě za jeho života někdo dostane i pod 2 hodiny (on sám si do budoucna troufá na čas 2:03 hod.):

http://www.iaaf.org/news/kind=2/newsid=41936.html#haile+203+i+believe+hours+will+broken

Neandrtálci na Sibiři – to je myšlenka, která se zdá být skoro směšná. Tedy doposud. Nyní už víme, že je to holý fakt. Genetik Svante Pääbo analyzoval vzorky ze zlomků kostí objevených na dálněvýchodní Sibiři. Podle předběžných výsledků jde skutečně o pozůstatky člověka neandrtálského, který zavítal o 2000 kilometrů více na východ, než by se slušelo (kam se hrabe maraton).

http://news.nationalgeographic.com/news/2007/10/070930-neanderthals.html

A co ty velké kočky? Nic moc, jen se zdá, že stisk čelistí šavlozubých tygrů možná nebyl nic moc:

http://news.nationalgeographic.com/news/2007/10/071001-saber-toothed.html

Leave a Comment

Filed under Nezařazené

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *