Nový druh hadrosaura

…a půl století kosmického věku

Tentokrát nikoliv celý Genus, ale aspoň species nova. Tedy nikoliv nový rod, ale druh již známého rodu dinosaura byl objeven a popsán z jižního Utahu. Kachnozobý dinosaurus Gryposaurus monumentensis je již čtvrtým validním druhem tohoto zajímavého rodu. Podivně znějící druhové jméno bylo vybráno na počest "Národního monumentu" (Utah's Grand Staircase-Escalante National Monument), odkud byly fosílie vyzvednuty.

Nově popsaný dinosaurus žil v období pozdní křídy, asi před 75 miliony let na území státu Utah (Středozápad dnešních USA). Pozoruhodná je masívní lebka, podstatně mohutnější než u ostatních druhů gryposaura. Mohutný žvýkací aparát dinosaura doplnily také baterie mnoha set zubů, kterými mohl pravěký vegetarián rozmělnit takřka libovolnou rostlinnou stravu. Tito dinosauři byli dominantními býložravci pozdní křídy, jakési ekologické vikarianty dnešních přežvýkavců.

Gryposaurus byl již dříve popsán z podstatně severněji položených oblastí (Montana, Alberta), takže objev fosílií tohoto rodu v Utahu poměrně překvapuje. Geografické rozšíření bylo zřejmě mnohem širší, než si vědci dříve připouštěli. Navíc musela fungovat nějaká přirozená bariéra, která jednotlivým druhům bránila v křížení a překrývání areálů (sympatrii).

Nový druh gryposaura je podstatně mohutnější než ostatní druhy a má výrazně masivnější čelisti. Délka dospělého jedince zřejmě přesáhla 9 metrů a výška 3 metry. Potravou mu byly různé druhy rostlin, včetně drobných dřevin a snad i krytosemenných rostlin. Žil v humidní, subtropické a záplavové oblasti v malých stádech.

http://news.nationalgeographic.com/news/2007/10/071003-new-dinosaur.html

1 Comment

Filed under Nezařazené

One Response to Nový druh hadrosaura

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *