Objeven „mořský T. rex“

…aneb Malý velký zázrak ze Špicberk

V první řadě je třeba poznamenat, že křídový teropod Tyrannosaurus rex v moři samozřejmě nežil. Tuto přezdívku si ale „vysloužil“ nově objevený obří pliosaur, mořský dravý plaz, který opět o kousek posunul velikostní rekord ve své kategorii. Zmiňovaný objev byl učiněn v roce 2006 na Špicberkách, arktické oblasti blízké severnímu polárnímu kruhu, dnes patřící Norsku. Svrchnojurský, asi 150 milionů let starý pliosaur byl objeven týmem J. Huruma z Natural History Museum v Oslu. Nový exemplář okamžitě upoutal pozornost vědců, kteří prý ihned poznali, že mají co do činění s dosud nepopsaným druhem. Již podle prvních odhadů mělo jít o pliosaura asi o 20% většího, než je populární Kronosaurus z Austrálie. Třímetrová nekompletní lebka, velké obratle a obří ploutev o délce přes tři metry nasvědčují celkové až 15-ti metrové délce tohoto vodního predátora. Dalších 40 jedinců jiných mořských plazů (plesiosaurů a ichtyosaurů) objevených na stejné lokalitě svědčí o bohatství fosílií na tomto nalezišti. Nový obr ale všechny ostatní zastiňuje a podle velikosti čelistí i předpokládané síly jejich stisku je takřka jisté, že šlo o dominantního predátora této oblasti ve zmiňovaném období. Stopy poranění na kostře jednoho sedmimetrového plesiosaura se opravdu zdají nasvědčovat tomu, že se stal obětí obludného pliosaura (tělo bylo zřejmě překousnuto na dvě části, což se však u fosílií obtížně prokazuje).

 …

Odkazy:

http://news.nationalgeographic.com/news/2008/02/080226-sea-monsters.html

http://news.nationalgeographic.com/news/2008/02/photogalleries/seamonster-pictures/index.html

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7264856.stm

 …

6 Comments

Filed under Jiné pravěké organizmy, Rekordy a statistika

6 Responses to Objeven „mořský T. rex“

  1. autor

    OfflineUpozornění: od zítřka (29. 2.) do středy 5. 3. budu kompletně offline 🙂 Na případné vzkazy či maily tak budu reagovat až během příštího čtvrtka.

  2. Bezva událostTak tu máme dominantního Pliosaura!Abych mohl uvést na pravou míru, že tento pliosaur žil v době jurské 150 mil. lety.Také u nás v křídovém pásmu, se můžeme pochlubit jedincem který se našel na Bílé hoře v Praze, někdy kolem roku 1909 Dr. Antonínem Fričem z Národního muzea v Praze.Tento jedinec se nezívá Polyptychodon interruptus ,.OWEN 1842 .A dosud z tohoto Pliosaura byli nalezeny jen fragmenty kostí. Nalezen byl v Německu, Anglií a v České republice.Nálezy u nás jsou staré asi 89 mil. let. Tedy z( Turonu )Čelist která měří asi 1,20 m patřila jedinci který mohl dorůst asi 10 m.Jelikož všichni mořští plazy rostou celí život a to neplatí jenom o nich ale i o dinosaurech. Vláďo děkuji za článek.

  3. btwTaké bych jen tak mimochodem připomněl, že samá informace o ohromném pliosaurovi ze Špicberků není žádnou novinkou. Já o tom např. psal už v říjnu 2006: http://www.wildprehistory.org…=40 Faktem je, že tenkrát se zmiňovali pouze o samotném objevu (délka se tehdy odhadovala na 10 metrů). Teď už se toho ví trochu víc. Jen mě trošku mrzí, že bude předmětem doktorské práce jednoho z Hurumových studentů (Espena Knutsena). Ony se totiž doktoráty zveřejňují často hodně pozdě (tak např. Sulejova práce o metoposaurech se objevila o 3 roky později (v roce 2005 obhájil doktorát a v roce 2008 práci publikovali) a Chureho publikace, kde byl popsán druh Allosaurus jammadseni a rod Alashansaurus, zveřejněná dokonce ještě ani nebyla – a to byla napsaná před 8 lety!). Na druhou stranu tolik materiálu si skutečně zaslouží náležitou pozornost…

  4. titanis

    že by ještě větší monstrum než liopleurodon?

  5. Titanis: Menší než Liopleurodon z Putování s dinosaury, ale jednoznačně větší než Liopleurodon skutečný;o) Viz. můj již výše zmíněný článek na http://www.wildprehistory.org…=40

  6. autor

    Děkuji Danovi, že vzal za mě moderování během mého pobytu v Římě 🙂 Mimochodem, pro všechny zájemce – neandrtálec bude přeložen do češtiny už 20. 3. ;o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *