Torvosaurus orliciensis – obří český teropod

…aneb Paleontologická senzace z Orlických hor

Je to něco přes rok, kdy jsem své věrné čtenáře informoval na tomto blogu o senzačním objevu gigantického dravého dinosaura ze svrchnojurských vrstev nedaleko Kounova v Orlických horách. Daný exemplář představuje bez jakékoliv debaty prvního velkého teropoda známého z České republiky a zároveň také prvního vědecky determinovatelného a popsaného dinosaura z našeho území vůbec. Jedná se přitom o jednoho z dosud největších objevených teropodů, podstatně mohutnějšího než byl populární Tyrannosaurus rex. V této době již dokončuji popisnou studii, která má shrnout vše podstatné o daném nálezu, který je zřejmě tím nejfantastičtějším objevem v dějinách české paleontologie (pokud by ovšem nešlo pouze o recesi, pozn. aut.). Shrňme si tedy základní informace o tomto spektakulárním objevu.

———

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Holotyp T. orliciensis, obří lebka dlouhá 178 cm. Fosilie gigantického teropoda byly objeveny v sedimentech Bačetínského souvrství o stáří kolem 150 milionů let. Snímek: Autor

———

Název: Torvosaurus orliciensis, nový druh daného rodu

Charakteristika: Obří dravý dinosaurus (teropod) z čeledi Megalosauridae, dosud známý jen z USA a Portugalska, poprvé popsán v roce 1979 Galtonem a Jensenem z Morrisonského souvrství v Dry Mesa Quarry, Colorado.

Systematika:

DINOSAURIA Owen, 1842

SAURISCHIA Seeley, 1887

THEROPODA Marsh, 1881

MEGALOSAURIDAE Huxley, 1869

TORVOSAURUS Galton et Jensen, 1979

T. orliciensis, nov. sp. (sensu Socha et al., 2008)

Lokalita: Přibližně 2 kilometry severovýchodně od obce Kounov, asi 8 km západně od Deštné v Orl. horách a 45 km severovýchodně od krajského města Hradce Králové, podhůří Orlických hor

Geologické stáří: Pozdní Jura, stupeň Tithon (asi před 150.8 – 145.5 Ma), facie vmezeřených příbřežních sedimentů organogenního charakteru (dosud bez přesného geomorfologického určení)

Objev: Učiněn autorem této webové stránky při zběžném průzkumu exponovaných vrstev, zaznamenáno 30. dubna 2007. První veřejná zmínka o materiálu 2. května 2007 (blog Dinosauria, Socha 2007)

Materiál: Téměř kompletní kranium, fragmentární fibula a dva neúplné cervikální obratle. Zbytek postkraniálního skeletu může ještě vězet v hornině, proto pokračuje sondáž. V blízkosti lokality nálezu byly také zjištěny otisky stop, které byly provizorně nazvány Torvosauripus magnus (ichnotaxon), původcem zřejmě T. orliciensis (Socha 2008). Jde zřejmě o největší stopy teropodního dinosaura na světě, délka největší, zachované asi z 5/6 by v případě kompletní velikosti dosahovala 93-106 cm.

Velikost: Za předpokladu zvážení jakýchkoliv standartů, tento druh byl prostě ohromný. Lebka měří na délku v maximálním rozpětí 177 cm a je přitom podstatně mohutnější než ještě delší lebka argentinského giganotosaura (Coria et Salgado, 1995). Na základě odhadovaných tělesných proporcí (vzhledem k taxonomickému zařazení druhu) se zdá být velmi pravděpodobné, že délka přesáhla výrazně 15 metrů. Dle další korelace s lineárními rozměry ostatních dochovaných skeletálních elementů lze upřesnit délku na zhruba 16.5 metru. To činí z druhu T. orliciensis možná největšího známého teropoda vůbec. Africký rekordman Spinosaurus aegyptiacus dosahoval zřejmě délky 16-18 metrů (Dal Sasso 2006), jeho tělesná stavba však byla poněkud lehčí. Zdá se, že adultní jedinec druhu T. orliciensis mohl přesáhnout hmotnost 10 tun.

Popis druhu: Bude dokončen a otisknut v odborném paleontologickém periodiku v červenci tohoto roku.

———

1 Comment

Filed under Recese a humor, Teropodní dinosauři, Ze života

One Response to Torvosaurus orliciensis – obří český teropod

  1. autor

    Jistě pochopíte autorské vzrušení nad tak senzačním objevem…nic se ale nesmí brát příliš vážně, že? 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *