Every1 goes 2 Borohrádek

…aneb největší paleontologická událost Východních Čech

Jen krátké avízo – pakliže jste v červnu minulého roku nestihli přijet do Borohrádku (malé městečko ve VČ, asi 30 km od krajského města Hradce Králové), jako by jste se ani nenarodili! 🙂 Paleontogická velkolepost prýštila celým místním kinem a zásluhou současných českých elit na poli této nádherné vědy, přednášejících paleontologů RNDr. Martina Košťáka a Borise Ekrta odcházeli spokojení posluchači (většinou děti 2. stupně základní školy) s hlavou plnou pravěkých světů. A tak to má být. Dětská fantazie je oceán plný nebezpečných, ale také potenciálně geniálních myšlenek a úvah. Podnítit ty druhé je skutečným uměním, přičemž paleontologie je jeden z nejlepších nástrojů k dosažení tohoto veskrze vznešeného cíle.

Ale zpět k přednášce. I letos bude „hlavou“ tohoto nebývalého setkání místní rodák Michal Matějka, amatérský sběratel fosílií a velký vyznavač druhohorních mořských plazů a jejich osteologie. Michal v roce 2002 nalezl první pozůstatky velké křídové ryby rodu Xiphactinus známé z našeho území, což je velmi neobvyklý a významný objev (ve večerních zprávách vloni v červnu jste mohli vidět reportáž o tomto spektakulárním nálezu).

Osobně se na akci podílím zhruba čtyřicetiminutovou přednáškou „o dinosaurech“ (vyňatou jako segment z mé velké prezentace o evoluci obratlovců 🙂 Kromě zmíněných osobností, mezi kterými moje maličkost zcela zapadá do pozadí (i když bude v popředí vídána nejčastěji), přislíbil účast dokonce i zakladatel „Divoké Prehistorie“ a zavilý kladistik Daniel Madzia, z našeho hlavního města opět dorazí špičkový „dinosaury kopající“ právník Jiří Meixner a někteří další, jejichž jména budou odhalena teprve v pátek dopoledne (nechceme předčasně vyvolat davovou hysterii fanoušků)… což mi napovídá, že jsem ještě neprozradil termín konání tohoto českého dinosauřího sympózia. Koná se tedy v budově kina ve zmíněném Borohrádku, a to tento pátek (6. 6.) od 8:00 hodin ráno. Po samotné akci v kině se naše silná skupinka přesune k prohlídce lokality u Šachova, kde byl vzácný objev zmíněné obří kostnaté ryby učiněn. Všichni potenciální zájemci budiž vřele vítáni!

http://www.mestoborohradek.cz/file.php?nid=428&oid=955977

 

1 Comment

Filed under Česká paleontologie, Něco o autorovi, Pozvánky a tipy, Ze života

One Response to Every1 goes 2 Borohrádek

  1. autor

    Jsem zpět – přednášky byly povedené a celkově šlo o velmi příjemnou a pohodovou akci. Více podrobností během víkendu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *