15 let jurského šílenství

…aneb jaký byl svět před a po premiéře JP

Jisté je, že po premiéře už nikdy nebyl jako před ní. Tedy alespoň ne pro nás, dinosauří entuziasty a jiné, paleontologií posedlé „blázny“. Ty definujeme asi tak, že je jim několik desítek milionů let stará kost milejší než živá, a nadto předoucí kočka na klíně 🙂 A o čem že je vlastně řeč?

Včera (11. 6.) uplynulo přesně 15 let od premiéry kultovního hollywoodského trháku se CGI dinosaury v hlavní roli – Jurského parku (Jurassic Park, 1993). Vlna zájmu o dinosaury, kterou tento film svým úspěšným tažením kiny vyvolal, se zobrazuje v mnoha ohledech ještě dnes. JP je dnes již legendou, která kromě tří filmových částí a knihy posloužila jako tématický podklad nesčetnému množství komiksových a hračkářských variací (často bohužel mdlé kvality). I po 15 letech jde o stejně fascinující a podnětnou záležitost, jakou Michael Crichton nechával v počítači vznikat koncem 80. let. I přes stálou premisu – dinosaury nemůžeme ani dnes naklonovat a nejsme k tomuto úkolu ani nikterak blíže než v roce 1993 – zaznamenala paleogenetika od té doby významné pokroky (viz některé mé starší příspěvky).

Příští rok se očekává uvedení posledního dílu tetralogie do kin. Již dnes můžeme směle předpokládat, že pokud se nenaplní katastrofické vize scénáře (klonovaní dinosauři jako vojáci a podobné myšlenkové ubohosti), půjde o další kasovní trhák. I zde však platí, že originál je jen jeden. A ten měl premiéru před 15 lety.

http://en.wikipedia.org/wiki/Jurassic_Park_(film)

http://en.wikipedia.org/wiki/Jurassic_Park

http://cs.wikipedia.org/wiki/Jursk%C3%BD_park (česky)

 

1 Comment

Filed under Jurský park a jiné filmy, Výročí a ohlédnutí

One Response to 15 let jurského šílenství

  1. autor

    O popularitě JP svědčí i zajímavá novinka – otevření první „Jurské restaurace“ – http://www.jurassicrestaurant.com…. Tak si nechte chutnat…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *