Další maratónská hranice pokořena

…aneb „děda Gebre“ v cíli opět rychle

Možná vám neunikla zajímavá informace, přicházející včera z nejsvětlejších zákoutí „silniční“ atletiky. Již veteránský etiopský fenomén, pětatřicetiletý Haile Gebrselassie totiž včera překonal svůj rok starý světový rekord (ano, nyní již světový rekord místo původního „nejlepšího světového výkonu“) v královské vytrvalecké disciplíně – maratónském běhu. Letos se mu to opět povedlo na takticky dobře koncipované trati v Berlíně, kde se usměvavému „dědovi“ běhá tradičně dobře.

Majitel nyní již 27 světových rekordů (včetně několika neratifikovaných ze strany IAAF) se stal včera prvním člověkem ve sportovní historii, který pokořil hranici 2:04 hodin. Gebrselassie se pod tuto časovou bariéru dostal o jedinou vteřinu a časem 2:03:59 hod. překonal svůj vlastní svěťák z loňského roku o velmi slušných 27 vteřin. Zajímavá je rychlostní statistika průběhu závodu. Celých 42 195 metrů proběhl rekordman průměrnou rychlostí 5,672 m/s, což odpovídá 20,42 km/h. To mj. znamená, že každých 10 kilometrů běžel Etiopan za 29:23 minut (tedy rychleji, než je ženský světový rekord na této trati), každou „patnáctistovku“ za 4:24 minut (rychleji, než výrazná většina desetibojařů) a každý kilometr průměrně za 2:56,3 minut. Na atleta již spadajícího do veteránské kategorie skutečně pozoruhodný výsledek, svůj díl práce zde však odvedli také skvělí vodiči.

Lze s jistotou říci, že magická hranice 2 hodin se již pomalu ale jistě začíná přibližovat realitě. Necelé 4 minuty nejsou na trati s touto délkou nemyslitelnou propastí. Osobně se domnívám, že pod kýžených 7200 vteřin může tuto trať zaběhnout některý z velkých talentů budoucnosti již kolem roku 2020. Pro tuto chvíli však velká poklona usměvavému etiopskému vytrvalci, jemuž od včerejška patří tři nejlepší výkony historie na královské vytrvalecké distanci.

 

Odkazy:

IAAF: http://www.iaaf.org/LRR08/news/newsid=47859.html

Sport na webu Seznam.cz: http://www.sport.cz/clanek/137463-gebrselassie-vylepsil-svetovy-rekord-v-maratonu-na-2-03-58.html (s trapnou číselnou chybkou v nadpisu)

 

Leave a Comment

Filed under Atletika a sport, Rekordy a statistika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *