Další významné výročí

…muže, který „rozdělil“ dinosaury

Dnes (tedy 8. ledna 2009) si připomínáme přesně 100 let od úmrtí jednoho z nejvýznamnějších paleontologů přelomu 19. a 20. století, H. G. Seeleyho.

Harry Govier Seeley (18. února 1839 – 8. ledna 1909) byl britský paleontolog, který rozdělil dinosaury podle stavby pánevních kostí a kloubních spojení na dvě základní, stále respektované skupiny (Saurischia – plazopánví dinosauři a Ornithischia – ptakopánví dinosauři). Ani kladistické analýzy 21. století neubraly dosud nic na pravdivosti Seeleyho vývodů. Jeho nejslavnější studie na toto téma vyšla roku 1888, byla koncipována podle přednášky, kterou prezentoval již o rok dříve.

———

Harry G. Seeley, zhruba k roku 1895. (Převzato z Wikipedie.cz)

———

Seeley během své dlouhé profesionální kariéry popsal mnoho nových dinosauřích rodů, byl však specialistou spíše na pterosaury („létající ještěry“). Jeho publikace Dragons of the Air z roku 1901 patří k velmi významným pracem o této skupině vyhynulých plazů. Autor v ní mj. postuluje blízkou příbuznost ptáků a pterosaurů, což byl v jeho době nadčasový postoj. Mýlil se sice v tvrzení, že práci a pterosauři měli společného předka, poukázal však na pokročilé aspekty fyziologie ptakoještěrů. Seeley se také znal a korespondoval s naším předním přírodovědcem té doby, profesorem Antonínem Fričem (který díky svému britskému kolegovi v roce 1905 rozpoznal svůj čtvrt století starý vědecký omyl a údajného „zubatého praptáka“ z Chocně překlasifikoval jako prvního českého pterosaura pod názvem Ornithocheirus hlavatschi). Harry Govier Seeley patří k významným postavám dějin paleontologie a na tomto jeho postavení nezmění nic ani celé století, které právě uplynulo od jeho smrti.

———

Dnes se zároveň dožívá svých 78. narozenin významný český paleontolog, pan profesor Oldřich Fejfar, kterému si tímto dovoluji popřát vše nejlepší.

———

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Seeley

http://www.strangescience.net/seeley.htm

http://www.cartage.org.lb/en/themes/Biographies/MainBiographies/S/Seeley/1.html

 ———

Leave a Comment

Filed under Česká paleontologie, Dějiny paleontologie, Výročí a ohlédnutí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *