Výročí objevitele dinosaurů

…britského lékaře Gideona Mantella

Po roce si opět připomínáme výročí narození jedné z nejvýznamnějších postav pionýrského období dinosauří paleontologie. Lékař a amatérský sběratel fosílií Gideon Algernon Mantell (3. 2. 1790 – 10. 11. 1852) patří bezpochyby mezi velikány historie geologických věd. Většinou bývá pokládán za skutečného objevitele dinosaurů, přestože popis „svého“ dinosaura iguanodona publikoval až v roce 1825, kdežto jeho největší rival, přírodovědec a reverend William Buckland tak učinil již o rok dříve s rodem Megalosaurus. O této kontroverzi se napsalo již mnoho statí. Mantell je dnes přesto chápán jako vůbec první člověk, který rozeznal příslušnost dinosauřích fosílií. Od jeho narození právě dnes uplynulo 219 let.

Mantell podle všeho prokazatelně věděl o fosiliích Iguanodona již nejméně od roku 1819 (o čemž svědčí mj. i jeho bohatá korespondence), fosílie na rozdíl od Bucklanda sám získával v terénu za pomoci dělníků v lomu a pomyslné prvenství by tak podle mnohých historiků vědy mělo patřit jemu. K tomuto tématu se váže také moje poněkud naivní povídka „Zub obřího leguána„, kterou jsem napsal v období svého nezralého literárního mládí. Ale zpět k osobnosti Dr. Mantella. Gideon A. Mantell se postupně propracoval na uznávaného geologa a paleontologa, korespondujícího s vědeckými autoritami, jakými byli geolog Charles Lyell nebo zakladatel paleontologie obratlovců, Francouz Georges Cuvier.

Mantell napsal také několik odborných studií, založil ve vlastním domě soukromé muzeum a snažil se popularizovat tehdy ještě velmi mladou vědu o pravěkém životě. Podílel se na formování základů paleontologie a stal se tak jedním z jejích přímých spoluzakladatelů. Přes nepříliš šťastný osud ke konci svého života se již nesmazatelně zapsal mezi nejuznávanější osobnosti v dějinách tohoto vědního oboru. Výrazem uznání jeho celoživotního díla na poli vědy bylo odhalení památníku The Mantell Monument ve Whiteman’s Green v Cuckfieldu v roce 2000 (poblíž města Lewes, jižně od Londýna). Právě z tohoto místa údajně pocházely fosílie, které Mantell prvně popsal v roce 1822. Mantell zemřel údajně na předávkování opiem (které užíval kvůli nesnesitelným bolestem páteře) ve věku 62 let a byl následně pochován na hřbitově ve West Norwood. Dnes je v obecném povědomí vnímán jako muž, který před 187 lety představil světu vůbec první fragment dávno zaniklé a fascinující doby druhohorních dinosaurů.

 

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gideon_Algernon_Mantell (en)

http://www.dinohunters.com/ (en)

http://www.strangescience.net/mantell.htm (en)

http://www.fownc.org/newsletters/no52.shtml (en)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Gideon_Mantell (cz)

 

Leave a Comment

Filed under Dějiny paleontologie, Výročí a ohlédnutí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *