Návštěva Bruselu a velké výročí

…právě dnes uplynulo 200 let od narození Charlese Darwina

Jak jsem předeslal již v předchozím příspěvku, ve dnech 9. 2. až 11. 2. jsem se nacházel v neoficiálním hlavním městě Evropské unie a zároveň belgickém hlavním městě Bruselu. Nešlo pochopitelně o samoúčelný výlet, hlavním cílem této cesty byla alespoň zkrácená účast na netradičním mítinku EAVP (The European Association of Vertebrate Paleontologists), pořádaném u příležitosti výročí narození Charlese Darwina a slavného objevu mnoha exemplářů iguanodontů v nedalekém Bernissartu v roce 1878. Mítink tedy zároveň symbolicky uzavírá 130. výročí tohoto významného objevu.

V rámci účasti na tomto zajímavém setkání paleontologů téměř z celého světa jsme já a „dinosaurologický kolega“ Jiří Meixner měli možnost navštívit také Královský belgický institut přírodních věd. V prostorách budovy tohoto institutu jsme shlédli také expozici Muzea přírodních věd (Muséum des Sciences naturelles), která sestávala z množství nádherně rekonstruovaných a smontovaných koster dinosaurů i jiných pravěkých živočichů. Zlatým hřebem této expozice pak bylo několik smontovaných koster iguanodontů z Bernissartu a jedna kostra severoamerického tyranosaurida druhu Tyrannosaurus rex v životní velikosti (kopie dnes již slavného exempláře, známého pod názvem STAN). Zítra, tedy 13. února 2009, bude v muzeu otevřena nová výstavní expozice pod výmluvným názvem Galerie de l’Evolution. Webová stránka muzea se nachází na této adrese: http://www.naturalsciences.be/. Malou ukázkou expozice jsou také fotky, které jsem pořídil svým již poněkud zastarávajícím digitálním fotoaparátem (viz odkazy níže).

http://www.zshare.net/image/555016348164e8a5/

http://www.zshare.net/image/5550168555a9437a/

http://www.zshare.net/image/5550171251c7979f/

Na první fotografii shora se nachází slavné „černé mounty“ bernissartských iguanodontů (velkých ornitopodních dinosaurů), na druhé je zachycen frontální pohled na obřího teropoda tyranosaura a na poslední je pro srovnání 180 cm vysoký autor blogu u skeletonu přední končetiny gigantického brachiosaurida (zřejmě severoamerický druh Brachiosaurus altithorax). Toto jsou jen některé skvosty z mnoha, které ve výstavní hale poněkud secesního slohu dotvářejí atmosféru jinak velmi moderní a virtuálně pojaté expozice (doplněné multimediálním výkladem, projekcí dokumentů apod.).

 

Rekonstrukce prvních zachovaných exemplářů ornitopodních dinosaurů druhu Iguanodon bernissartensis. Převzato jako public domain z webu Wikipedia.org.
 

V úterý jsme se s Jiřím jako jediní zástupci z Čech (s výjimkou jisté dámy, která si sem zřejmě „odskočila“ přímo z nedalekého evropského parlamentu) účastnili také vědeckých prezentací, tzv. „talks“. Mezi řečníky si tento den získali zaslouženou pozornost především britští paleontologové Jennifer Clacková, patřící k největším odborníkům na nejstarší tetrapody (čtvernožce) a Andrew R. Milner, který poměrně úzce spolupracuje také s některými českými a slovenskými paleontology (např. Dr. Štambergem, Dr. Klembarou aj.). Prezentace pokračují až do zítřejšího dne a množství příspěvků je věnováno také anatomii a paleobiogeografii dinosaurů. Mítink se nesl v přátelské a velmi příjemné atmosféře, jak bývá ostatně v paleontologické komunitě zvykem.

Samotný Brusel je velmi zajímavé město, které jako sídlo mnoha hlavních evropských institucí rozhodně nedělá svému postavení ostudu. Velkolepé historické dominanty města jsou poměrně vkusně skloubeny s moderní zástavbou, které vévodí impozantní prosklené věžáky. Evropský parlament a jeho okolí působí majestátním dojmem a v rámci českého předsednictví EU v první polovině tohoto roku bylo příjemné sledovat také naši trikoloru, vlající na mnoha příslušných lokacích v centru města. Konečně i ubytování zde bylo příjemné a na rozdíl od Londýna (v květnu 2008) také relativně luxusní. Jak tedy celý příspěvek uzavřít? Lze více než směle konstatovat, že až na jisté organizační chybky (které nás bohužel během pobytu poněkud zaskočily) a během prvních dvou dnů také velmi špatného počasí, byla návštěva hlavního města Belgie velmi zajímavá a poučná.

Závěrem tedy ještě připomenutí nanejvýš aktuálního výročí – snad nejvýznamnější přírodovědec historie a zakladatel evoluční teorie Charles Robert Darwin se narodil právě před 200 lety v Mount House (Shrewsbury v Shropshire, Velká Británie). Můj článek o této osobnosti si budete moci přečíst v dalším čísle časopisu Svět, vycházejícím 20. února. Již zítra pak vychází nové číslo časopisu Živá Historie, s mým článkem o neuskutečněné „průmyslové revoluci“ ve starověku. A ještě jednou k výročím – včera (11. 2.) by se také svých 104. narozenin dožil akademický malíř Zdeněk Burian, známý svoují unikátní tvorbou po celém světě. Hezký den i zbytek týdne všem návštěvníkům blogu Dinosauria.

 

Leave a Comment

Filed under Na cestách, Něco o autorovi, O dinosaurech obecně, Výročí a ohlédnutí, Ze života

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *