Objev rekordních stegosauřích stop

…aneb kudy kráčeli „obrnění“ giganti

V sobotu dne 14. února oznámila španělská média zajímavý nový objev, učiněný o pouhý den dříve. Ve svrchnojurských horninách útesu Cape Lastres v oblasti Asturie (severozápadní Španělsko) objevili pracovníci „Jurského muzea v Asturii“ (MUJA) největší dosud známou stopu příslušníka skupiny stegosaurů. Stegosauři byli poměrně různorodou skupinou ptakopánvých dinosaurů, náležejících do podřádu Thyreophora, tedy tzv. „obrněných“ dinosaurů. Do infrařádu Stegosauria patřili býložravý čtyřnozí dinosauři, charakterističtí přítomností výrazných dermálních výrůstků v podobě plátů, trnů a bodců, které zdobyly jejich krky, hřbety a ocasy. Vyskytovali se v období jury a křídy především na severní polokouli, jejich nejlepší pozůstatky byly objeveny v Severní Americe a Číně (v posledních letech však přibývá zajímavých nálezů také v Evropě).

Nejznámějším zástupcem skupiny je samotný Stegosaurus, který žil v období svrchní jury na území dnešních USA, a jak víme od roku 2006, také v Portugalsku. Populární Stegosaurus je spolu se západoevropským rodem Dacentrurus zároveň největším známým příslušníkem své skupiny, neboť dosahoval délky až kolem 9 metrů a hmotnosti asi do 5 tun. Výška tohoto zajímavého tyreoforana mohla i se zádovými „pláty“ dosahovat až ke 4 metrům. Jak se zdá, nově objevená ichnofosílie může patřit jednomu z takovýchto gigantických exemplářů.
 

Paleontolog José Carlos García Ramos z MUJA upřesnil, že stegosauři žili v období svrchní jury (asi před 156 – 145 miliony let) na území Pyrenejského poloostrova nejen v Portugalsku, ale zjevně také ve Španělsku. V oblasti Asturie byli stegosauridi poměrně hojní, jak dokladují četné nálezy z dřívější doby (muzeum vlastní největší sbírku fosílií této skupiny dinosaurů v celé Evropě). Podle Ramosova vyjádření je nově objevená stopa výrazně větší, než všechny dosud známé otisky. Ty dosahovali maximální délky necelých 40 centimetrů, zatímco rekordní exemplář má v této míře vice než půl metru. To odpovídá proporcionálně nejméně osmimetrovému jedinci s výškou kolem 3,5 metru. Fosilní stopa byla z okolní horniny vyproštěna v mohutném bloku, vážícím kolem 70 kilogramů. Ten bude vystaven ve stálé expozici místního muzea. Obří stegosaurid (není však jisté, zda šlo přímo o rod Stegosaurus) žil v této oblasti před více než 150 miliony let.

 

Přibližný vzhled živého stegosaura (model z „Jurského parku“ v polském Baltówě, který autor v srpnu loňského roku navštívil. Fotografie autora Jakub Halun, pod licencí GNU Free Documentation License převzato z webu Wikipedie.cz).
 

Odkaz na původní zprávu:

http://www.thinkspain.com/news-spain/16270/biggest-ever-stegosaurus-footprint

Další odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Stegosaurus (en)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Stegosaurus (cz)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Asturie (cz)

2 Comments

Filed under Ptakopánví dinosauři, Rekordy a statistika

2 Responses to Objev rekordních stegosauřích stop

  1. autor

    Článek již také na „oslovi“: http://www.osel.cz…hp?clanek=4235 🙂

  2. autor

    Dle nově zveřejněných, doplňujících informací je stopa zadní nohy dlouhá 55 cm, široká 43 cm a ve vzdálenosti dvou metrů od ní se nachází také otisk přední nohy. Ten zřejmě pochází od stejného jedince. Stegosaurid kráčel po bahnitém povrchu nedaleko jakési říční delty. Původcem stopy mohl být zmíněný obří Dacentrurus, jehož fosílie byly v této oblasti již dříve objeveny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *