Výročí spojené s peřím a potem

…aneb co dal 27. květen světu

Milí, trpěliví a nanejvýš tolerantní čtenáři, po delší době se na stránkách blogu opět dostávám k připomínce subjektivně významných výročí. Vězte však, že ani v případě dnešních dvou zmiňovaných dat se příliš neodchýlíme od tématické linie obvyklých příspěvků. Jedno výročí je totiž spjato s dinosauří paleontologií, druhé pak s českou atletikou.

Pochopitelně začínáme s výročím starším (i když nikterak dávným). Přesně před 10 lety, tedy 27. května roku 1999, byl světu oznámen objev prvního opeřeného therizinosauroida, podivného teropodního dinosaura z proslulých nalezišť čínské provincie Liao-ning. Jen asi 2,2 metru dlouhý dinosaurus z období spodní křídy (zhruba před 125 miliony let) dostal vědecké jméno Beipiaosaurus inexpectus (doslova „nečekaný/neočekávaný ještěr z Beipiao“). Vývojově primitivní therizinosauroid dosahoval hmotnosti pouhých 70-90 kg, přesto patří k největším známým neptačím dinosaurům, u nichž byly objeveny fosilní otisky tělesného opeření. To dosahovalo u beipiaosaura v některých případech 10-15 cm délky, nesloužilo však v žádném případě k letu. Spíše se jednalo o prostředek mezidruhové signalizace, částečně pak také o nezbytnou pomůcku k uchování tělesného tepla. Letos byl popsán také druhý exemplář (Xu et al., 2009), který je významný například zachovanou lebkou a opět také výrazným pernatým pokryvem. Beipiaosaurus patří ke dnes již asi 23 známým rodům neptačích dinosaurů, jejichž tělo bylo pokryto různě složitým a modifikovaným pernatým integumentem.

 

Beipiaosaurus (uprostřed) dominuje veskrze „opeřené fauně“ čínské spodní křídy. Ilustrace Luise V. Reye, převzato se svolením z autorova webu http://www.luisrey.ndtilda.co.uk/ .

 

Druhé výročí je přesně o 2 roky mladší (být o 4 dny dříve, mohl jsem zde uvést také výročí své maturity). Před 8 lety byla totiž přepsána historie atletiky v rakouském Götzisu. Bez zajímavosti jistě není ani fakt, že tím, kdo se na tradičním vícebojařském mítinku o tuto událost postaral, byl český desetibojař Roman Šebrle. Šebrle začal o den dříve klání desetibojařů skvělými výkony (mj. fantastických 811 cm ve skoku do dálky) a již po prvním dnu bylo zřejmé, že se budou světové tabulky otřásat v základech. Těm v oné době vládnul již druhým rokem další famózní Čech Tomáš Dvořák světovým rekordem 8994 bodů (dodnes 2. nejlepší výkon všech dob). Roman Šebrle sice v některých disciplínách (koule, tyč) ztratil, ale skvělou koncovkou a bezmála smrtelným úsilím v závěrečné patnáctistovce (čas 4:21,98 min) dokázal nemyslitelné – poprvé v historii od změny vícebojařského bodování v roce 1984 se přehoupl přes magickou hranici 9000 bodů. K dosud platnému světovému rekordu 9026 bodů se ani po 8 letech nikdo výrazněji nepřiblížil. Všechna čest našemu přednímu atletovi, olympijskému vítězi a mistrovi světa. Jak se zdá, také letos má již 34-letý Šebrle velmi dobrou formu a myslí opět na velké výkony. Šanci bude mít již o tomto víkendu – kde jinde než v rakouském Götzisu…

 

File:Osaka07 D8A Sebrle Celebrating.jpg
Roman Šebrle po vítězném dokončení desetiboje na MS v japonské Ósace. Autorem je Eckhard Pecher, převzato pod licencí Creative CommonsAttribution 2.5 z Wikipedie.

 

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Beipiaosaurus (en)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Roman_Šebrle (Roman Šebrle na wikipedii, cs)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Desetiboj (desetiboj na wikipedii, cs)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Opeření_dinosauři (opeření dinosauři na wikipedii, cs)

 

Leave a Comment

Filed under Atletika a sport, Teropodní dinosauři, Výročí a ohlédnutí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *