První čínský brachiosaurid a obří stopy z Maroka

…aneb žhavé „lástminity“ dinosauřích „cestovek“

Hned dvě zajímavé dinosauří novinky se právě včera objevily na webu. Jednou z nich je objev vůbec prvního čínského (a možná i asijského) brachiosaurida, druhou pak objev jedněch z největších známých stop teropoda na světě. Pojďme si je tedy přiblížit hezky popořádku.

Již v roce 2007 objevili čínští paleontologové fosílie středně velkého sauropodního dinosaura v údolí Yujinzi (severozápad provincie Kan-su). Nález sestával z artikulovaných krčních obratlů a pravé strany pánevního pletence, starých asi 100 milionů let (přelom svrchní a spodní křídy). Bylo objeveno také několik dalších kosterních fragmentů, ty však již velkou výpovědní hodnotu neskýtaly. Velikost sauropoda byla odhadnuta na 12 metrů délky, 3 metry výšky a hmotnost kolem 10 tun, což v případě této skupiny druhohorních gigantů není příliš mnoho. Nová studie vyšla v periodiku Proceedings of the Royal Society B a jejími vůdčimi autory jsou Hai-Lu You z Čínské akademie geologických věd v Pekingu a Da Qing-Li z Úřadu pro geologický a mineralogický průzkum Kan-su. Oba vědci se shodují v názoru, že nový sauropodní dinosaurus patří do čeledi Brachiosauridae. Brachiosauridi, známí také jako „žirafy druhohorní éry“ byli velcí býložravci s netypicky delšími předními končetinami. Byli vůbec nejvyššími živočichy všech dob, přičemž právě stávající rekordman Sauroposeidon proteles ze spodní křídy USA (s výškou až 18 metrů) byl velmi blízce příbuzný s čínským objevem. Brachiosauridi byli dosud známí v podstatě jen z Afriky, Evropy a Severní Ameriky. Nový druh s názvem Qiaowanlong kangxii je tedy prvním čínským a nejspíš i asijským brachiosauridem. Oproti svému obřímu bratranci z Oklahomy však dosahoval zhruba jen třetinové délky a šestinové hmotnosti. Krkolomný název nového druhu je odvozen od jména proslulého císaře z dynastie Qing.

Zdroje:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8233797.stm (Zpráva na webu BBC NEWS)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Qiaowanlong (Článek na české verzi Wikipedie)

Druhá novinka se týká již zmíněného marockého objevu obřích stop teropodních dinosaurů. Ve svrchnojurských vrstvách pohoří Vysoký Atlas zde byly objeveny série stop tří obřích teropodních dinosaurů, táhnoucích se v délce údajně až 2000 metrů. Zdá se, že ve stejné oblasti žili alespoň tři gigantičtí dravci a také množství menších dravých i býložravých ornitopodních dinosaurů (jejichž stopy byly také objeveny). Série stop nejsou zcela kontinuální a prochází různými úrovněmi nespojité vrstvy. Na základě podrobných měření a srovnávání bylo zjištěno, že jde zřejmě o největší objevené stopy dravých dinosaurů v historii. Rozměry se pohybují kolem 90-110 cm na délku, marocké stopy tedy mohou překonávat i největší severoamerické ichnotaxony (např. Tyrannosauripus pilmorei se zhruba 86-100 cm). Velikost stop by mohla naznačovat přítomnost dosud neznámých teropodních gigantů o délce i přes 13 metrů. Doufejme, že se výskyt těchto obřích severoafrických teropodů ze svrchní jury podaří v budoucnu doložit také kosterními objevy… Příslušná vědecká studie (Boutakiout et al., 2009) vychází v odborném periodiku Revista Española de Paleontología.

Zdroje:

http://www.aragosaurus.com/secciones/publicaciones/artic/Boutakiout_etal_2009.pdf (Vědecká studie na webu Aragosaurus.com)

Závěrem příspěvku přeji hezký víkend všem dinosauřím nadšencům i těm ostatním (zřejmě ještě mírně převažujícím 🙂 obyvatelům ČR…

 

1 Comment

Filed under Sauropodní dinosauři, Teropodní dinosauři

One Response to První čínský brachiosaurid a obří stopy z Maroka

  1. autor

    Doplnění ke stopám: http://www.osel.cz…hp?clanek=4605

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *