Afrika kontinentem zaslíbeným

…alespoň pro budoucí paleontologické výzkumy

Obří kontinent jižní polokoule, ráj chudoby a dávná kolébka lidstva – to vše představuje Afrika. Zároveň však jde o učiněný ráj, do budoucna zaslíbený paleontologům a archeologům. Afrika je velmi málo zmapovaný kontinent, který svojí odlehlostí, nebezpečností (především vinou četných regionálních válek) a nedostatečným materiálním zabezpečením dosud unikal systematickému výzkumu zahraničních vědců. Výjimkou jsou snad jen některé oblasti Jihoafrické republiky, Tanzánie a Nigeru. Právě poslední jmenovaný stát je nyní díky snaze německých i amerických vědeckých týmů intenzivně zkoumán a právě nový objev téměř kompletní kostry středně velkého sauropoda rodu Spinophorosaurus je toho důkazem. Rovněž nový je objev gigantických teropodích stop o délce až 90 cm ze svrchní jury Maroka. Novou africkou „fosilní“ velmocí by se však nyní mohla stát také Angola.

 

File:Flag of Angola.svg
Angolská státní vlajka, jejíž vznik se datuje rokem 1975 na pozadí boje o nezávislost. Dnes se uvažuje o poněkud optimističtější variantě státní vlajky. Převzato z Wikimedia Commons.

 

Angola je stát, sužovaný v posledních třech desetiletích zuřivou občanskou válkou. Ta skončila až v roce 2002 a od té doby se do země pomalu vrací klid i první zahraniční vědecké týmy. Již podle předběžných zpráv je Angola údajnou potenciální velmocí, co se zkamenělin týče. Světově proslulí paleontologové, jakým je i Portugalec Octávio Mateus, sami Angolu navštívili. Podle Mateuse je v zemi nepochybně množství fosílií dosud neznámých dinosaurů, v chudé zemi však chybí instituce i zázemí, které by umožnily systematický komplexní průzkum. Na mnoha místech prý kosti přímo vystupují ze země a lze o ně doslova zakopávat (podobně jako na západě Spojených států v 19. století). Americký paleontolog Louis Jacobs z Univerzity v Dallasu, který je členem projektu „PaleoAngola„, již objevil část přední nohy sauropodního dinosaura a množství kosterních elementů plesiosaurů a mosasaurů (mořských plazů z období druhohor). Podle Mateuse je přitom objev sauropoda z roku 2005 jen skromným začátkem.

Co se týče kvality i kvantity fosílií druhohorních živočichů, nezadá si prý Angola s místy jako je Mongolsko, Argentina nebo Čína. O tom svědčí také fakt, že si vysloužila již po první sezóně v terénu označení „přírodní muzeum zkamenělin“. Místní sedimenty jsou navíc významným svědectvím o deskové tektonice (vztah mezi africkou a jihoamerickou kontinentální deskou) a mohou také přinést nové informace o okolnostech dopadu obřího meteoritu na konci druhohor. Dobře patrná je z tohoto období například vrstva lávy, vtékající mezi kdysi vlhký písek, dodnes znatelná v horninách angolských souvrství. Na výzkumu nyní pracují mezinárodní týmy vědců, které spolupracují také s místními univerzitami v Luandě a Lubangu a připravují tak první generaci domácích odborníků. V zemi plné dosud aktivních pozemních min je taková budoucí perspektiva jistě velmi slibná.

Zdroje:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/8230511.stm Článek na webu BBC NEWS (anglicky)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Angola Článek na české verzi Wikipedie

 

1 Comment

Filed under Na cestách, O dinosaurech obecně

One Response to Afrika kontinentem zaslíbeným

  1. autor

    Dnes (v pátek 25. 9.) vychází nové číslo časopisu Svět. Doporučuji k přečtení všem zájemcům (nikoliv jen proto, že mám v něm také jeden článek a tři aktualitky) 🙂 Hezký víkend.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *