Objeveny dosud nejmenší dinosauří stopy

…aneb Rekordní statistiky jsou zase o něco aktuálnější

Jak se zdá, rekordně veliké stopy neptačích dinosaurů jsou v poslední době poměrně módní, a to na obou stranách velikostního spektra. Jistě si pamatujete nedávný ohlas 1,5 metru dlouhých (či širokých?) stop jakéhosi obřího svrchnojurského sauropoda z Francie. Zatímco tyto ohromné ichnofosílie mohou představovat jedny z největších známých stop vůbec (a to nejenom dinosaurů, nýbrž všech suchozemských organismů v historii planety), nyní tu máme opačný extrém. V Jižní Koreji byly totiž objeveny dosud nejmenší známé stopy neptačího dinosaura, patřící zřejmě mláděti nějakého drobného teropoda (dravého dinosaura).

———

Run for your life (Image: Kyung Soo Kim) Všichni dinosauři nebyli giganti – nejmenší dosud objevené stopy z Jižní Koreje neměří ani 2 centimetry na délku. Patří zřejmě čerstvě vylíhnutému mláděti teropoda, který žil před více než 110 miliony let a byl příbuzný proslulého tyranosaura. Kredit: Kyung Soo Kim, převzato z webu NewScientist.

 ———

Tříprsté stopy s otiskem bříšek prstů měří pouze 1,27 a 1,51 cm na délku a byly vytvořeny v období spodní křídy (před 125 až 110 miliony let) v dávném říčním korytu. Jejich původcem mohlo být čerstvě vylíhnuté mládě malého dravce, vysoké jen kolem 10 centimetrů. Pokud šlo skutečně o dinosauřího novorozence, máme před sebou doklad o doslovném běhu o život. Malí dinosauři se totiž nepochybně stávali častou kořistí ptakoještěrů, jiných dravých dinosaurů nebo třeba krokodýlů i některých savců. Paleontolog Kyung Soo Kim z Národní univerzity vzdělávání v Jinju (Jižní Korea) tvrdí, v blízkosti těchto stop byly objeveny fosílie dravých dromeosauridů (srpodrápých lovců, mezi něž patřil také populární Velociraptor). Další zkameněliny patřily ještě několika jiným dinosaurům, ptakoještěrům a také při pobřeží žijícím pravěkým ptákům. Ti všichni mohli být malému dinosaurovi potenciálně nebezpeční, proto zřejmě spěchal do nějakého úkrytu v podobě hustší vegetace, dutiny stromu, skály apod. (v tomto bodě jde však spíše o spekulaci, přestože je to pravděpodobný scénář).

Stopy byly objeveny v loňském roce během stavby vodní nádrže na ostrově Changseon, vzdáleném asi 320 kilometrů od hlavního města země Soulu. Původce stop byl podle Kima jen jako střízlík veliký teropodní dinosaurus, patřící snad do příbuzenstva tyranosauroidů. Předchozí rekordně malé stopy neptačího dinosaura byly objeveny v roce 2004 na ostrově Skye u pobřeží Skotska a byly asi o 40% větší než ty z Jižní Koreje (měřily tedy kolem 2 cm na délku). Objevil je paleontolog Neil Clark z Hunterian Museum v Glasgow a jejich původcem byl zřejmě jiný malý teropod, příbuzný severoamerickému rodu Coelophysis. Kim svůj objev prezentoval na konferenci v britském Bristolu začátkem října tohoto roku. Jde o další potvrzení dlouhodobého očekávání velmi bohatých a zajímavých paleontologických objevů z Jižní Koreje.

———

Odkazy:

http://www.newscientist.com/article/mg20427293.800-baby-dinosaur-made-tracks-as-it-fled-for-its-life.html (článek na webu NewScientist, anglicky)

———

Leave a Comment

Filed under Rekordy a statistika, Teropodní dinosauři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *