Okouzlující Ital Antonio

…aneb hlavní hvězda středomořské paleontologické telenovely

Ve svém článku o evropských dinosaurech z 15. května tohoto roku jsem zmiňoval, že také evropské dinosauří fosílie jsou velmi významné (přestože se nemohou rovnat slavným objevům z USA, Argentiny, Číny nebo třeba Mongolska). Nově zveřejněný popis exkluzivně zachovaného kachnozobého dinosaura z Itálie (lokalita Villaggio del Pescatore) však pozvedává kvalitu dinosauřích zkamenělin ze „starého“ kontinentu na zcela novou úroveň. Touto hvězdou se stal „Antonio“, zástupce nového rodu a druhu ornitopodního dinosaura, vědeckým jménem Tethyshadros insularis („ostrovní hadrosaurid od moře Tethys“). Popis nového dinosaura vychází v prestižním vědeckém periodiku Journal of Vertebrate Paleontology.

Vedoucím výzkumu je uznávaný italský paleontolog Fabio M. Dalla Vecchia, který médiím prozradil několik kouzelných údajů o „Antoniovi“ (přezdívky tohoto typu jsou významným exemplářům tradičně přidělovány, byť jsou trochu hloupé). Nově popsaný hadrosaurid je například teprve druhým validním druhem dinosaura, popsaným z Itálie a je jedním z nejlépe zachovaných evropských dinosaurů střední až větší velikosti vůbec. Zároveň představuje jednu z nejkompletnějších dinosauřích koster, objevených v poslední době. Díky výzkumu těchto fosílií budeme nejspíš schopni rozluštit mnohá dosud skrytá tajemství anatomie hadrosauridů a ptakopánvých dinosaurů obecně.

FIG 06
Velikostní srovnání trpasličího „Antonia“ o délce 4 metrů s průměrně velkým severoamerickým příbuzným. Malý hadrosaurid obýval ostrovní prostředí dnešní jižní Evropy před 70 miliony let. Převzato z webu Discovery News (http://news.discovery.com/dinosaurs/meet-antonio–a-new-italian-dinosaur.html)

Slovo Tethys v rodovém jméně dinosaura je odvozeno od stejnojmenného pravěkého oceánu, který v období svrchní křídy odděloval tehdejší severní Afriku od pevniny Eurasie. „Antonio“ žil na soustavě ostrovů asi před 70 miliony let, nedlouho před konečným vyhynutím neptačích dinosaurů. V mnoha ohledech se podobal o 25 milionů let staršímu „českému“ iguanodontidovi, který byl rovněž malou ostrovní formou. Kéž by jen „náš“ exemplář byl alespoň vzdáleně tak zachovalý… Hlava italského dinosaura byla prodloužená, takže se trochu podobala hlavě koně. Přední končetiny měly pouze tři prsty (na rozdíl od čtyřprstých „rukou“ severoamerických příbuzných) a konec ocasu byl velmi úzký, až téměř „bičovitý“. Zajímavá však byla především velikost tohoto insulárního dinosaura – stejně jako český iguanodontid nebyl „Antonio“ příliš velký, což způsobila menší potravní nabídka ostrovního prostředí. Jeho délka se pohybovala kolem 4 metrů v dospělosti, což je jen třetina až polovina délky jeho asijských a severoamerických příbuzných.

Je pravděpodobné, že mnohem větší předkové tethyshadrose přišli na území dnešní Evropy z Asie a skokově se pak šířili po ostrovních sítích tohoto obřího dávného souostroví. Příbuzné druhy dinosaurů jsou v rámci svrchnokřídové Evropy známé především z území dnešního Španělska a Rumunska. Nově popsaný dinosaurus je každopádně velmi významným příspěvkem pro pochopení paleobiogeografie posledních dinosauřích populací v Evropě i v kontextu globálním.

Odkazy:

http://news.discovery.com/dinosaurs/meet-antonio–a-new-italian-dinosaur.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Tethyshadros_insularis

 

Leave a Comment

Filed under Ptakopánví dinosauři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *