Opět noví dinosauři

…aneb čím v lednu překvapila Čína a USA

Jak se zdá, rok 2010 nezůstane po super-úspěšném loňském roce příliš pozadu, tedy alespoň co se počtu nově popsaných dinosauřích rodů týče. Vypovídá o tom fakt, že již za první měsíc vyšly popisné studie několika neptačích dinosaurů a pár jich bylo také předběžně „oznámeno“. Na ty nejzajímavější dva objevy se nyní v krátkosti zaměříme.

Čína opět nadchla

Teprve minulý týden byla zveřejněna senzační zpráva, že byla rozeznána barva primitivního peří sinosauropteryxe a snad i některých dalších dinosaurů a praptáků ze slavných spodnokřídových vrstev v Liao-ningu. K tomuto tématu se chystá ještě mnohem více informací a na blogu se k němu nejspíš ještě vrátíme. Čína však svůj ohromující potenciál zdaleka nevyplýtvala a ještě koncem ledna byl oznámen objev zdaleka nejstaršího a vývojově nejprimitivnějšího zástupce alvarezsauroidů, zvláštní specializované skupiny teropodních dinosaurů. Haplocheirus sollers žil v období svrchní jury, asi před 160 miliony let, a je tak o více než 60 milionů let starší než ostatní známí zástupci této skupiny. Zhruba o 10 milionů let překonává stářím také proslulého „praptáka“ archeopteryxe z Bavorska. Objev tak starého alvarezsauroida navíc značně napomáhá lepšímu pochopení evoluce ptáků, kteří byli těmto dinosaurům blízce příbuzní (a z jedné příbuzné skupiny přímo vznikli). Haplocheirus byl menší, asi 2,5 až 3 metru dlouhý a lehce stavěný dravec nebo všežravec s úzkou hlavou a drobnými zuby. Kromě toho, že byl zdaleka nejstarší známý alvarezsauroid, byl také jedním z největších. Pozdější, svrchnokřídoví zástupci byli obvykle dlouzí jen kolem 1 metru a jejich přední končetiny se redukovaly do podoby jednoprstých hrabavých háků. Haplocheirus (v překladu „šikovná ruka“) dokázal nejspíš rychle běhat a velmi pravděpodobně byl opeřený.

Odkazy:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8485263.stm

 

The skull of a new tyrannosaur.
Lebka nového tyranosauroida bistahieversora svědčí o tom, že její majitel byl velmi nebezpečný predátor (jak je ostatně pro zástupce skupiny typické). Žil asi před 75 miliony let na území dnešního Nového Mexika. Kredit: David Baccadutre, New Mexico Museum of Natural History and Science (převzato z http://news.nationalgeographic.com/news/2010/01/100128-new-dinosaur-destroyer-t-rex/)

 

Další příbuzný „T. rexe“

Z Nového Mexika byl oznámen objev dalšího velkého tyranosauroida, vzdálenějšího příbuzného „megahvězdy“ Jurského parku. Pod krkolomným jménem Bistahieversor sealeyi se skrývá devět metrů dlouhý dravec, který žil asi před 75 miliony let na území dnešního jihozápadu USA. Z tohoto dravce byly objeveny dvě nekompletní kosty, z nichž jedna patřila mláděti. Díky tomu mohou paleontologové sledovat změny, ke kterým docházelo v průběhu růstu velkých teropodů. Zajímavé například je, že lebeční dutiny, které sloužily vzhledem ke své pneumaticitě pro odlehčení lebky, vznikly až v pozdějším věku zvířete. Souvisí to pravděpodobně s nárůstem hmotnosti lebky, která u bistahieversora měřila i přes 1 metr na délku. Nový zástupce „tyranských ještěrů“ se v některých anatomických znacích liší od svých příbuzných natolik, že nepochybně představoval samostatný rod. Žil zhruba ve stejné době jako „severské formy“ daspletosaurus, gorgosaurus a albertosaurus, a dosahoval také podobných rozměrů. Zřejmě však obýval poněkud odlišné prostředí z hlediska ekologie i potravní nabídky. První fosílie mláděte byly objeveny již v letech 1989 a 1990 (dospělec pak v roce 1998) a představují první nezvratný důkaz o tom, že tito teropodi obývali v období svrchní křídy také jihozápad severoamerického kontinentu.

Odkazy:

http://news.nationalgeographic.com/news/2010/01/100128-new-dinosaur-destroyer-t-rex/

 

1 Comment

Filed under O dinosaurech obecně, Teropodní dinosauři

One Response to Opět noví dinosauři

  1. autor

    Další fantastické oznámení, známe prakticky kompletní barvu čínského troodontida anchiornise: http://news.nationalgeographic.com… (více v pondělí)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *