Dinosauři jsou starší, než se dříve předpokládalo

…což se však předpokládalo již dříve

Rádoby vtipným názvem a podtitulkem článku se dostávám k zajímavému objevu, který v posledních dnech rozvířil mírně stojaté vody problematiky nejstarších dinosaurů a jejich nejbližších příbuzných (tentokrát ovšem nemám na mysli ptáky). Ve východoafrické Tanzanii, proslulé objevy německých a britských expedic do Tendaguru v první polovině minulého století, byl nyní učiněn další zajímavý objev. Z triasových vrstev starých 243 milionů let byl popsán dinosauriform druhu Asilisaurus kongwe, menší příbuzný skutečných dinosaurů. Spolu s tímto novým druhem byly objeveny také četné fosílie pravěkých krokodylomorfů a dalších forem suchozemských čtvernožců. Jak se zdá, šlo o dosud málo probádaný svět plný nových forem tehdy vývojově pokročilých obratlovců.

Dinosauři se podle obecně rozšířených poznatků poprvé objevili na území dnešní Jižní Ameriky v období svrchního triasu, asi před 230 miliony let (některé ichnofosílie pak nasvědčují vzniku ještě asi o 4 miliony let dřívějšímu). Nově popsaný tvor z Afriky však patřil mezi silesauridy – dinosaurům blízce příbuzné archosaury, kteří s nimi sdíleli společného předka. Ten musel žít již před nejméně 243 miliony let, což evoluční historii dinosaurů posouvá o dobrých 10 milionů let zpět. Objev asilisaura naznačuje, že vývojově primitivní formy dinosaurů se po světě procházely již v období středního triasu, nikoliv až v triasu svrchním. Přestože dinosauři jsou nám známí především jako obří a bizarní formy typu brachiosaura nebo stegosaura, jejich společný předek byl mnohem méně vizuálně zajímavý. Druhohorní vládci planety se vyvinuli z poměrně skromných počátků.

 

Rekonstrukce vzezření dinosauriforma asilisaura v jeho přirozeném prostředí – pralesích dnešní východní Afriky v době středního triasu. Před 243 miliony let bylo toto místo útočištěm desítek různých vývojově pokročilých čtvernožců. Kredit: M. H. Donnely (Field Museum), převzato z http://palaeoblog.blogspot.com/2010/03/dinosaurs-older-than-previously-thought.html.

 

Přinejmenším 12 či 14 koster asilisaura bylo objeveno v roce 2007 v tanzanijském údolí Ruhuhu na jihu země. Žádná nebyla kompletní, a tak museli vědci složit kostru s použitím částí různých jedinců. Výsledek byl vpravdě podivný – lehce stavěný tvor s útlými končetinami a kolíkovitými zuby, s čelistí krytou zobákovitým okrajem. Dlouhý ocas balancoval štíhlé tělo o délce do 3 metrů. Při výšce kolem 1 metru v kyčlích vážili dospělci asi 10 až 30 kilogramů. Býložravý nebo všežravý tvor se pohyboval po všech čtyřech a vykazoval směsici znaků, z nichž některé sdílel s „pravými“ dinosaury. Objev asilisaura byl některými paleontology předvídán, jelikož jde o jakousi přechodnou formu, doplňující naši představu o evoluci nejstarších dinosaurů a jejich blízkých příbuzných. Tropické pralesy triasové Tanzanie byly zřejmě místem, kde evoluční továrna pracovala na plné obrátky. Střední trias byl pak obdobím, kdy se rozhodovalo o další tvářnosti světa vyšších obratlovců na příští desítky či dokonce stovky milionů let.

Asilisaurus byl zástupcem skupiny dinosaurům podobných tvorů, obecně zvaných silesauři (podle druhu Silesaurus opolensis, objeveného v Krasiejówě na jihu Polska). Silesauři byli sesterskou skupinou dinosaurů, sdílející s nimi četné anatomické znaky, postrádající však několik klíčových znaků. Vzhledem k tomu, že jejich vývojová linie se odštěpila již před nejméně 245-240 miliony let, musely žít obě skupiny po boku další desítky milionů let. Objev nového druhu také nasvědčuje tomu, že v evoluci dinosaurů a jejich příbuzných se nejméně třikrát vrátily původně dravé formy k omnivorii či herbivorii (všežravosti nebo býložravosti). Všechny tyto vývojové změny se přitom odehrály v čase kratším než zhruba 10 milionů let. Výzkum bude v budoucnu pokračovat a slibuje další podnětné informace o době, kdy dinosauři teprve nastupovali cestu budoucího úspěchu.

Odkazy:

http://palaeoblog.blogspot.com/2010/03/dinosaurs-older-than-previously-thought.html

http://news.nationalgeographic.com/news/2010/03/100303-dinosaurs-older-than-thought-10-million/

http://protist.biology.washington.edu/sidor/Ruhuhu/asilisaurus.html

http://chinleana.blogspot.com/2010/03/asilisaurus-kongwe-oldest-avian-line.html

http://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100303131530.htm

http://www.nature.com/nature/journal/v464/n7285/extref/nature08718-s1.pdf

2 Comments

Filed under Jiné pravěké organizmy, O dinosaurech obecně, Spekulativní paleontologie

2 Responses to Dinosauři jsou starší, než se dříve předpokládalo

  1. Mike32

    Je neuvěřitelné, jak dlouhou evoluční historii dinosauři měli. Jak jste dříve napsal, celá evoluce primátů se vešla do nějakých 100-80 milionů let, dinosauři existovali nejméně 170. Teď se to navíc možná ještě protáhne…

  2. autor

    Článek rovněž na oslu: http://www.osel.cz…hp?clanek=4932

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *