Rohatá fantazie

…aneb S čím se koncem května roztrhl paleontologický pytel

Je nepochybné, že poslední dny letošního května patří ve světě dinosauří paleontologie rohatým dinosaurům (skupině Ceratopsia). Svědčí o tom hned několik nově popsaných rodů těchto ptakopánvých dinosaurů z tak vzdálených oblastí jako jsou Maďarsko, Čína, Mexiko a Spojené státy (ty zejména). V případě evropského a asijského státu jde o velmi překvapivé objevy, neboť zástupci zmíněné skupiny zde byli objeveni a popsáni vlastně vůbec poprvé (v Číně jde o prvního známého ceratopsida). Objevy ze severoamerického kontinentu jsou zase ve znamení bizarnosti a vizuální atraktivnosti. Pojďme si tedy některé z nových, vesměs svrchnokřídových „rohatců“ stručně představit.

Ajkaceratops kozmai byl jen asi metr dlouhým býložravcem, žijícím v období santonu (svrchní křída, asi před 86-84 miliony let) na území dnešního Maďarska (souvrství Csehbánya, nedaleko města Iharkút). Na místě dávné záplavové nížiny zde žily především trpasličí ostrovní formy dinosaurů (ornitopodi, teropodi, ankylosauři), přičemž ajkaceratops je nejspíš jedním z nich. Je zřejmě příbuzný formám z východní Asie (např. Bagaceratops a Magnirostris) a do oblasti dnešní Evropy se možná dostal „ostrovními přeskoky“. Přítomnost tohoto typu dinosaura mimo Severní Ameriku nebo Asii bylo pro paleontology velkým překvapením. Jméno Ajkaceratops je odvozené od města Ajka, nedaleko kterého byl nález učiněn.

Sinoceratops zhuchengensis je prvním popsaným příslušníkem čeledi Ceratopsidae v Číně a možná také celé Asii. Jde zřejmě o bazálního zástupce podčeledi Centrosaurinae a byl objeven ve vrstvách svrchnokřídové Wangshi Group v provincii Šandong. Sinoceratops je výrazně mohutnější než většina centrosaurinů, velikostí i některými znaky se více podobá chasmosaurinům. To poněkud rozmazává stanovené rozdílnosti mezi oběma skupinami a doplňuje informace o vývojových vztazích mezi nimi. Zároveň nový objev značně komplikuje dosavadní jednoduchý model geografického rozšíření ceratopsidů a dokazuje, že naše znalosti v tomto směrou zdaleka nejsou definitivní a jsou zcela závislé pouze na dalších objevech.

———

Rekonstrukce vzezření hlavy mexického ceratopsida rodu Coahuilaceratops, jehož nadočnicové rohy mohly dosahovat délky až kolem 120 cm. Kredit: Lukas Panzarin, převzato z http://palaeoblog.blogspot.com/2010/05/coahuilaceratops-first-horned-dinosaur.html

 ———

Coahuilaceratops magnacuerna je historicky prvním ceratopsidem, popsaným z Mexika. Zároveň jde o druh s možná největšími známými nadočnicovými rohy. Ty měřily u živého zvířete nejméně 1,2 metru (u triceratopse obvykle nepřesahovaly asi jednometrovou délku). Zkameněliny dinosaura, popsaného podle mexického státu Coahuila, pocházejí z hornin souvrství Cerro del Pueblo a mají stáří asi 72,5 – 71,5 milionu let. Byly objeveny již v roce 2003 a patřily zvířeti o hmotnosti asi 4 až 5 tun. Nález byl spolu s několika dalšími oznámen také v nové knize New Perspectives on Horned Dinosaurs, kterou před několika dny publikovalo nakladatelství Indiana University Press.

Diabloceratops eatoni byl další rohatý dinosaurus, žijící na území dnešního Utahu v USA (souvrství Wahweap). Žil zde asi před 75-70 miliony let a svůj název si vysloužil díky sérii rohů, výrazně čnějících z lebky a horního okraje krčního límce (dodávajících dinosaurovi poněkud ďábelský vzhled). Diabloceratops představoval jednoho z vývojově nejprimitivnějších centrosaurinů a některé znaky na lebce jej skutečně ještě spojují s protoceratopsidními formami (jako je například i dříve zmíněný ajkaceratops).

Kromě výše zmíněných druhů obsahuje několik dalších nových rodů nebo kombinací jmen ceratopsidů také zmíněná kniha. Jde napříklado druhy Medusaceratops lokii a Ojoceratops fowleri nebo rod Tatankaceratops ad. Máme se tedy na co těšit, letošní rok bude zřejmě patřit mezi ty nejúspěšnější, co se nově popsaných rodů dinosaurů týče. Závěrem si dovoluji pro zajímavost konstatovat, že blog Dinosauria dnes oslavil již 5. výročí své existence.

———

Odkazy:

http://news.sciencemag.org/sciencenow/2010/05/first-horned-dinosaurs-found-in-.html

http://palaeoblog.blogspot.com/2010/05/sinoceratops-zhuchengensis-first.html

http://www.livescience.com/animals/horned-dinosaur-mexico-monster-storm-100528.html

http://blogs.smithsonianmag.com/dinosaur/2010/05/19/diabloceratops-gets-ready-for-its-debut/

———

patek watch replica
replica watches free shipping worldwide
replica watches toronto chinatown

1 Comment

Filed under Ptakopánví dinosauři

One Response to Rohatá fantazie

  1. autor

    Mezi nově popsanými či "přeřazenými" rody dinosaurů v posledních dnech máme také jednoho teropoda: http://en.wikipedia.org…tavenator … a dva ornitopody: http://en.wikipedia.org…/Barilium a http://en.wikipedia.org…elospinus …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *