Největší dinosaurus v Evropě

…aneb trocha sauropodí španělštiny

Největšími dinosaury a tím také největšími suchozemskými živočichy všech dob (a s výjimkou kytovců největšími živočichy vůbec) byli nepochybně zástupci infrařádu Sauropoda, tedy jednoduše sauropodní dinosauři. Jejich velikost kolísala v rozmezí živočichů o velikosti poníka až celého stáda slonů. Největší sauropodi ze skupiny Titanosauria zřejmě přesáhli délku 35 nebo snad i 40 metrů, jejich samotný trup měřil na výšku kolem 5 metrů a hmotnost se pohybovala asi v rozmezí 60-90 tun. Výjimečně velcí zástupci těchto (v případě těch největších zejména argentinských) dinosaurů jako byl Argentinosaurus huinculensis nebo Puertasaurus reuili se snad mohli přiblížit i stotunové hmotnostní hranici. Tomu napovídají objevy jejich gigantických obratlů, dosahujících velikosti slušně rozměrné ledničky. Nové objevy z posledních let svědčí o tom, že podobní giganti žili také na území jiných kontinentů, a to včetně Evropy.

Nedávno byl oznámen objev jedné z nejdelších známých stehenních kostí evropských dinosaurů. Paleontologové z Dinosaur Research Institute ve Španělsku získali obří kost z proslulé lokality Las Hoyas, odkud pochází také nedávný objev bizarního karcharodontosaurida druhu Concavenator corcovatus (více viz předchozí články na blogu). Stehenní kost obřího spodnokřídového dinosaura ze středního Španělska měří 192 cm na délku, je tedy vyšší než průměrný dospělý muž. Přitom však rozhodně nejde o „rekord“ v této kategorii. Jedna stehenní kost z Maroka, popsaná v roce 1992, byla změřena na celých 236 centimetrů (je tedy o celou pětinu delší). Je však možné, že u těch největších sauropodů, známých jen z fragmentárních pozůstatků, přesáhl femur délku 2,5 metru. Velkou záhadou je stále svrchnojurský diplodokid Amphicoelias fragillimus, který snad mohl mít stehenní kost o délce kolem neuvěřitelných 4 metrů! Tyto rozměry jsou však za absence dalšího fosilního materiálu velkou otázkou.

Stehenní kost z provincie Teruel, spolu s holenní kostí o délce 125 cm a několika dochovanými obratli, má stáří asi 145 milionů let, pochází tedy z té nejstarší křídy. Je možné, že zmíněné fosílie patří již v roce 2006 popsanému gigantovi druhu Turiasaurus riodevensis. Zkameněliny turiasaura byly na stejné lokalitě objeveny poprvé v roce 2004. Tento masivní dinosaurus dosahoval délky až přes 30 metrů a jeho maximální hmotnost je odhadována zhruba na 50 tun. Délka stehenní kosti u holotypu turiasaura je navíc předpokládána až u hranice 2,2 metru. Nepochybně šlo tedy o jednoho z největších známých dinosaurů vůbec, i když zřejmě nepřekonával gondwanské paralititany, futaloňkosaury, antarktosaury nebo argyrosaury.

 

Odkazy:

http://blog.everythingdinosaur.co.uk/blog/_archives/2010/9/28/4642910.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Turiasaurus

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6201251.stm

http://www.cosmosmagazine.com/news/3763/europes-longest-dinosaur-thigh-bone-discovered

 

Leave a Comment

Filed under Rekordy a statistika, Sauropodní dinosauři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *