Když byli rohatí dinosauři velcí jako pes

…aneb pár vět o pradědečkovi triceratopse z Číny

Rohaté dinosaury si obvykle představujeme jako masivní čtvernožce s ohromnou lebkou, zakončenou výrazným „krčním límcem“. Největší zástupci těchto ptakopánvých dinosaurů dosahovali rozměrů velkého slona a lebka samotná u některých rodů (Eotriceratops, Torosaurus či Triceratops, Pentaceratops) mohla lehce překonávat i třímetrovou délku. Rekordním exemplářem je lebka torosaura z Montany, která by údajně v kompletním stavu měřila 3,2 metru. Ať už byl torosaurus plně vzrostlým exemplářem triceratopse nebo ne, absolutním rekordmanem bude zřejmě již zmíněný Eotriceratops xerinsularis, popsaný v roce 2007 z kanadské Alberty. Ten žil v době před 67,6 miliony let a mohl měřit na délku až 12 metrů a vážit přes 10 tun. Nyní se však podívejme na opačný pól – nejmenší a vývojově nejstarší zástupce rohatých dinosaurů.

Nejstarším dnes známým ceratopem byl zřejmě Yinlong downsi, popsaný roku 2006 proslulým čínským paleontologem Tsu Tsingem. Právě Čína je tou zemí, která je dnes zdaleka nejvýznamějším místem pro objevování nejranějších rohatých dinosaurů. Yinlong byl skutečně starobylým příslušníkem těchto dinosaurů, neboť žil již před 160 miliony let, v období počátku svrchní jury. Existenci svých obřích severoamerických následníků tak předešel bezmála o celou stovku milionů let. Dokonce i archaický „prapták“ archeopteryx z bavorského Solnhofenu byl asi o 10 milionů let mladší. Yinlong, jehož rodové jméno v překladu znamená „skrytý drak“, obýval území dnešní Číny v období stupně oxford, který představuje časové rozpětí 161 až 156 milionů let před současností. Jde tedy o samotný počátek svrchní jury, který je obdobím výrazných proměn živého světa.

Yinlong byl malým dvounohým býložravcem, který obýval území dnešní Číny v době počínající svrchní jury, asi před 160 miliony let. Patří tak k nejstarším známým rohatým dinosaurům. Kredit: Nobu Tamura, Wikimedia Commons (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Yinlong_BW.jpg)

Yinlong byl malý živočich, který se pravděpodobně pohyboval přednostně po dvou nohách a mohl být dokonce rychlým běžcem. Býložravý dinosaurus se zobákovitým zakončením čelistí měřil na délku jen asi 1,2 metru a vážil zhruba tolik, co středně velký pes. Představoval malého spásače nízko rostoucí vegetace, který ve svém ekosystému rozhodně nebyl uchráněn níže položené pozici na potravní pyramidě. Predátorem, který zřejmě jinlonga lovil, byl vývojově primitivní tyranosauroid druhu Guanlong wucaii, popsaný rovněž roku 2006. Dalšími poměrně velkými teropody, kteří mohli pro malého ceratopa představovat nebezpečí, byla bazální tetanura Monolophosaurus jiangi a alosauroid Sinraptor dongi. Menší nebezpečí pak mohl představovat ještě třímetrový célurosaur Zuolong salleei, popsaný teprve v loňském roce. Yinlong sdílel čínské raně svrchnokřídové ekosystémy také s býložravým ceratosaurem limusaurem, archaickým alvarezsauroidem haplocheirem, obřím sauropodem mamenchisaurem nebo stegosaurem jiangjunosaurem.

Zkameněliny jinlonga byly objeveny v roce 2004 v sedimentech souvrství Šišugou. Fosílie představuje jedinou skvěle zachovanou kostru s lebkou, patřící ještě plně nedospělému jedinci. V současnosti je tento dávný ceratop jediným zástupcem své vývojové linie, potvrzeným z období jury (některé další nálezy jsou dosud sporné). Všichni ostatní zástupci jsou obvykle známí až z křídové periody. K rohatým dinosaurům malého dvounožce řadí přítomnost unikátního znaku v rámci skupiny – drobné rostrální kosti na špici horní čelisti. Zajímavé také je, že Yinlong byl objeven se sedmi gastrolity – trávicími kameny – ve své někdejší břišní dutině. Podobně jako příbuznému rodu Psittacosaurus ze spodní křídy pomáhaly trávicí kameny s rozmělňováním rostlinné potravy v žaludku dinosaura. Ačkoliv nebyl jinlong nejmenším známým ceratopem (tento primát patří zřejmě rodu Chaoyangsaurus s délkou pouhých 60 cm), je nepochybně jedním z nejstarších a dokazuje tak, že všechny vývojové linie dinosaurů – nehledě na to, kdy jejich vývojová sláva kulminovala – měly velmi dlouhou evoluční historii.

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Yinlong

http://www.gwu.edu/~newsctr/fossilfind/paper.pdf

1 Comment

Filed under Ptakopánví dinosauři

One Response to Když byli rohatí dinosauři velcí jako pes

  1. autor

    SolnhofenO nadcházejícím víkendu (8. – 9. 10.) navštívím lokalitu Solnhofen, proslulou objevem "praptáka" archeopteryxe. Více informací počátkem příštího týdne 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *