Nová paleontologická senzace

….přichází z Montany

Za jednu z nejkrásnějších dinosauřích fosílií všech dob bývá označován objev dvou propletených koster „bojujících“ dinosaurů z mongolské pouště Gobi (viz příspěvek http://dinosaurus.bloguje.cz/770559-dinosauri-zamrzli-v-case.php). Kostry rohatého dinosaura protoceratopse a teropoda velociraptora objevili paleontologové ze společné polsko-mongolské expedice v roce 1971. Od té doby je tento nález již rovných 40 let jedním z nejkrásnějších dokladů interakce mezi dávno vyhynulými živočichy. Ale tento fascinující objev má již pátým rokem docela vážnou konkurenci. Podobná senzace totiž přichází také ze svrchnokřídových sedimentů severoamerické Montany.

Také v tomto případě jde o dva dinosauří „duelanty“ a rovněž jde o rohatého dinosaura a teropoda. V tomto případě však v trochu jiném velikostním měřítku. Tyranosaurid, který je objeviteli poněkud kontroverzně označován za druh Nanotyrannus lancensis, měřil na délku přes pět metrů a ceratopsid, který by navíc mohl být zcela novým rodem (!) byl ještě podstatně větší. Oproti mongolské scenérii je tedy tato asi šestinásobně rozměrnější. Ale vraťme se k okolnostem objevu. Ten byl učiněn roku 2006 v pustinách východní Montany třemi amatérskými sběrateli fosílií – jedním z nich byl “Dino Cowboy” Clayton Phipps, dále Mark Eatman a poslední Chad O’Connor. Když narazili na zkamenělinu rohatého dinosaura, netušili, že jsou na stopě jednoho z nejúžasnějších paleontologických objevů poslední doby. Teprve s odkrytím dolní končetiny obřího rohatého dinosaura údajně narazili také na ocasní obratle teropoda. Pak konečně pochopili, jak významný objev před nimi leží. Obě kostry byly spolu v jasné interakci a patřily dinosaurům, kteří zřejmě zemřeli ve stejnou chvíli. Asi 66 milionů let starý nález dostal neoficiální přezdívku „Montana Dueling Dinosaurs“ („bojující dinosauři z Montany“) a po nejnutnější preparaci a očištění byl ve velkých blocích vyzdvižen a převezen z místa nálezu.

Holotyp druhu Triceratops prorsus (lebka s označením YPM 1822), fotografie z roku 1896. Nový chasmosaurinní ceratopsid je zřejmě nejen jiným druhem, ale i zcela novým rodem pozdně svrchnokřídového rohatého dinosaura. Kredit: Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/File:Triceratopsskull.jpg).File:Triceratopsskull.jpg

Peter Larson, ředitel Black Hills Institute of Geological Research (BHI) zastává názor, že jde nepochybně o zkamenělinu, zachycující právě okamžik smrtelného souboje mezi dvěma velkými dinosaury. Obě kostry se přímo dotýkají a dokonce nesou stopy zranění, která si mohli oba duelanti navzájem způsobit. Zuby tyranosaurida totiž byly objeveny i v někdejší tělní dutině ceratopsida a naopak lebka a lopatkový pletenec dravého dinosaura mohly být rozdrceny bránícím se rohatým dinosaurem. Co je velmi zajímavé, je dále fakt, že zachovány byly i vzácné kousky zkamenělé kůže obou dinosaurů, vypovídající o její někdejší textuře. Další úchvatnou možnost představuje systematické určení obou dinosaurů. V případě teropoda můžeme konstatovat jen tolik, že jde s jistotou o tyranosaurida. Většina paleontologů dnes ale neuznává validitu nanotyrana, který je považován spíše za subadultní exemplář tyranosaura. Podle Larsona by nicméně právě tento nový fosilní materiál mohl potvrdit taxonomickou platnost nanotyrana. V případě rohatého dinosaura (chasmosaurina) je situace ještě zajímavější. Rozhodně prý nejde o triceratopse ani torosaura (jediné dnes známé rody, žijící v dané době a oblasti), nýbrž o zcela nový rod i druh. Důvodem tohoto tvrzení jsou některé unikátní znaky na lebce i postkraniální kostře dinosaura. Larson slibuje, že brzy bude k dispozici mnohem více informací.

V současnosti se dle dostupných informací mají připravovat podrobnější výzkumy nových „bojujících“ dinosaurů z Montany. Následně pak spatří světlo světa i dychtivě očekávaná vědecká studie. Těžko dnes říci, jak moc od ní očekávat. Pokud se však potvrdí byť i jen polovina z toho, co Larson a jeho spolupracovníci s veškerou rozhodností tvrdí, máme se určitě na co těšit.

Odkazy:

http://www.duelingdinos.com/

http://dinosaursabbatical.blogspot.com/2011/09/dinosaurs-can-be-lickable.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Nanotyrannus

Leave a Comment

Filed under O dinosaurech obecně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *