Světové atletické rekordy na OH 2012

…krátký přehled

Letošní Letní olympijské hry v Londýně byly opět úžasným sportovním představením, které pro české barvy vyznělo s deseti medailovými umístěními a celkově 19. místem v pořadí národů velmi úspěšně. Na atletických kolbištích byly hry rovněž památné, a to mj. díky čtyřem skvělým světovým rekordům. Podívejme se na ně nyní blíže, a to v pořadí podle jejich hodnoty od nejméně k nejvíce hodnotnému (dle názoru autora blogu):

1.) Chůze žen na 20 kilometrů (SR 1:25:02 hod.) Nadějná ruská chodkyně Elena Lašmanovová v konci olympijského závodu překonala dlouho vedoucí legendu Kaniskinovou a o šest vteřin překonala dosavadní světové maximum. Průměrná rychlost tohoto rekordního závodu nyní činí 3,92 m/s = 14,11 km/h. Každý kilometr trati tedy Ruska zvládla v průměru za 4:15 min., každou ze dvou desetikilometrových polovin pak za 42:31 minuty. Jako jediný ze čtyř nově vytvořených světových rekordů nepředstavoval tento zároveň historické prolomení časové hranice – v tomto případě 1:25 hodiny.

2.) Běh mužů na 800 metrů (SR 1:40,91 min.) Famózní Keňan David Lekuta Rudisha překonal již potřetí světový rekord, když jako první člověk v historii stihl dokončit svůj běh pod hranicí 1:41 min. Svůj předchozí rekord překonal o rovnou desetinu sekundy, navíc v závodě bez vodiče a v obvykle protaktizovaném olympijském finále! Jeho dominance byla nebývalá, prakticky všechny ostatní účastníky běhu navíc vytáhl ke skvělým osobním rekordům. Rudisha běžel průměrnou rychlostí 7,928 m/s = 28,54 km/h. Každou z osmi po sobě jdoucích „stovek“ zvládl průměrně za 12,61 vteřiny!

Nejrychlejší muž v historii světové půlky (běhu na 800 metrů), Keňan David Lekuta Rudisha. Na fotografii po vítězství na MS v Tegu roku 2011. Kredit: Erik van Leeuwen, Wikimedia Commons.

3.) Štafeta mužů na 4 x 100 metrů (SR 36,84 s.) Jamajčané rovněž již potřetí za poslední čtyři roky opravovali dlouhodobé tabulky, tentokrát poprvé v historii pod magických 37 vteřin. Fenomenální Usain Bolt na posledním úseku zastavil časomíru 16 setin pod touto hranicí, čímž si štafeta zapsala průměrnou rychlost 10,858 m/s = 39,09 km/h (poprvé nad 39 kilometrů v hodině). Američané zaběhli rovněž fantastických 37,04 s., čímž vyrovnali předchozí jamajský rekord z loňského MS v Tegu. Každý z vítězů běžel svoji stovku průměrně za 9,21 sekundy.

4.) Štafeta žen na 4 x 100 metrů (SR 40,82 s.) Největší zlepšení vůbec zaznamenalo americké ženské kvarteto v krátké štafetě. Když na časomíru ukazující finišmanka Carmelita Jeterová probíhala cílem, čas se zastavil na hodnotě 40,82 sekundy, neuvěřitelných 55 setin sekundy pod hodnotou někdejšího rekordu NDR z roku 1985! Jedná se o jedno z nejvýraznějších zlepšení v éře elektronického měření času v atletice. Průměrná rychlost běhu činí 9,799 m/s = 35,27 km/h (poprvé v historii nad 35 km/h). Každá z účastnic závodu běžela svůj úsek v průměru za 10,20 s.

Olympijské hry v Londýně jsou i se svojí atletickou částí nenávratně za námi, nové světové rekordy ale zůstávají a vybízejí k další důkladné analýze. Bude zajímavé si počkat, jak dlouho jednotlivé rekordní výkony vydrží na čelních místech historických tabulek. Představují totiž nepochybné limity současných atletických možností člověka.

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_world_records_in_athletics

Leave a Comment

Filed under Atletika a sport, Rekordy a statistika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *