Poprvé vystavena zkamenělá kůže triceratopse

….aneb fotbalový míč starý 66 milionů let

Ačkoliv objevů zkamenělých otisků dinosauřího povrchu těla v posledních letech přibývá, tyto úžasné doklady o podobě dinosauří kůže jsou stále velmi vzácné a vědecky cenné. Nejvíc těchto fosílií bylo objeveno v rámci kachnozobých dinosaurů (hadrosauridů, např. u rodů Brachylophosaurus, Edmontosaurus nebo Saurolophus). Kromě toho známe otisky kůže také u velkých teropodů (Carnotaurus, Yutyrannus, zřejmě i Tyrannosaurus), malých teropodů (zejména opeření dinosauři z Číny a Německa) a sauropodů (titanosauři). U rohatých dinosaurů byly tyto otisky již dříve známy také, ale až do nedávné doby nebyly objeveny v případě vůbec nejslavnějšího zástupce skupiny, druhu Triceratops horridus. Tato skutečnost se však před několika lety změnila, a v roce 2010 bylo oficiálně oznámeno, že triceratops měl na sobě skutečně zvláštní pokryv těla.

 

File:Triceratops BW.jpg

Dnešní představa o vzezření svrchnokřídového severoamerického ceratopsida druhu Ticeratops horridus. Byla jeho kůže ve skutečnosti „oblázkovitá“ a jeho hřbet „trnitý“? Nové objevy tomu nasvědčují… Kredit: Nobu Tamura, Wikimedia Commons

 

Nyní je kus jeho fosilizované kůže (resp. zachovaných otisků kůže), vystaven v Hill City Museum v Jižní Dakotě. Paleontologové z Geologického istitutu v Black Hills objevili zkamenělinu jižně od města Newcastle, přičemž zahrnovala fragmentární kostru triceratopse a s ní spojený otisk ze spodní části těla (nejspíš tedy z oblasti břicha). Kůže podle vyjádření vědců vypadá jako povrch fotbalového míče, je ovšem mnohem větší. Jednotlivé kožní segmenty jsou rozděleny do jakýchsi oblázkům podobných útvarů, které zřejmě u živého zvířete vytvářely pozoruhodný vzor. Bylo také zjištěno, že na hřbetních partiích přecházely „oblázky“ v jakési násady, snad výztuhy pro drobné trny, čnějící ze zad zvířete. Možná šlo o zařízení se signalizační a dorozumívací funkcí, snad se tyto trny podílely na obraně. Tyto informace však ještě musí potvrdit výzkum a následná vědecká studie, jejíž publikování je už zřejmě pouze otázkou času.

 

Odkazy:

http://www.blackhillsfox.com/2013/04/08/Dino-Skin

http://en.wikipedia.org/wiki/Triceratops

http://www.bhigr.com/

 

Leave a Comment

Filed under Ptakopánví dinosauři, Spekulativní paleontologie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *