Lovec z Gobi

…aneb seznamte se s novým troodontidem

Zcela nedávno spatřil světlo světa popis nového teropodního dinosaura, objeveného v pustinách mongolské pouště Gobi. Nový zástupce kampánské fauny souvrství Džadochta je znám podle téměř kompletní kostry. Představuje tak jednoho z nejlépe zachovaných zástupců své skupiny. Nový dinosaurus byl příslušníkem čeledi Troodontidae, srpodrápých predátorů s velkým mozkem v poměru k tělu (oproti ostatním neptačím dinosaurům). U severoamerického druhu Troodon formosus byl mozek dokonce relativně šestkrát větší než mozek dnešních plazů. Troodontidi byli lehce stavění teropodi menších rozměrů, jejichž těla byla zřejmě pokryta vrstvou dobře vyvinutého opeření. Nový zástupce skupiny dostal vědecké jméno Gobivenator mongoliensis (doslova „mongolský lovec z Gobi“) a zaživa byl dlouhý jen 1,6 až 1,8 metru (stejně jako příbuzný rod Saurornithoides). Kromě zmíněného rodu byl nejbližším příbuzným nově objeveného teropoda také zmíněný Troodon a další asijský rod Zanabazar. Představoval tak malého lovce, schopného skolit kořist skromnějších rozměrů. Není jisté, zda při lovu nespolupracoval s dalšími jedinci v menších smečkách. V tom případě by si možná mohl troufnout například i na dospělého protoceratopse.

 

File:Gobivenator Restoration.jpg

Přibližné vzezření nového troodontida druhu Gobivenator mongoliensis. Tento ani ne 2 metry dlouhý predátor obýval oblasti současné mongolské pouště Gobi v období pozdní svrchní křídy (stupeň kampán, asi před 72 miliony let). V současnosti je jeho kostra nejzachovalejší známou fosílií svrchnokřídových troodontidů. Kredit: Danny Cicchetti, Wikimedia Commons

 

Gobivenator obýval oblasti současného středního Mongolska v období pozdního kampánu, asi před 72 miliony let. Holotyp dostal označení MPC-D 100/86 a sestává z téměř kompletní kostry, a to včetně velmi dobře zachovalé lebky. Jedná se tak o dosud nejlépe zachovanou kostru troodontida z období svrchní křídy (celkově lépe zachovaným troodontidem je snad jen spodnokřídový čínský Anchiornis a Mei). Úroveň zachování tohoto exempláře mimochodem obdivuje na svém blogu i paleontolog Dave Hone. Exkluzivní fosílii objevili účastníci spojené japonsko-čínské paleontologické expedice do Gobi. Vědecká studie, která tohoto dinosaura představila světu, vyšla letos v německém periodiku Naturwissenschaften. Jedním z autorů je také proslulý mongolský paleontolog Rinčen Barsbold (*1935). Po této vědecké osobnosti již byly pojmenovány i dva rody dinosaurů – kachnozobý dinosaurus Barsboldia (1981) a oviraptorosaur Rinchenia (2004). Nový jedinec troodontida poskytuje cenné údaje o stavbě lebečních kostí a jejich evoluční proměně v závislosti na systematické pozici daného druhu. Podobné skvěle zachované exempláře neptačích dinosaurů významně napomáhají v pochopení evolučních trendů i celkového vzezření a paleoekologie těchto fantastických, dávno vyhynulých tvorů.

 

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gobivenator

http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00114-014-1143-9

http://archosaurmusings.wordpress.com/2014/01/21/gobivenator/

http://spinops.blogspot.cz/2014/02/gobivenator-mongoliensis.html#!/2014/02/gobivenator-mongoliensis.html

http://blog.everythingdinosaur.co.uk/blog/_archives/2014/01/20/a-new-troodontid-dinosaur-described-gobivenator.html

 

Leave a Comment

Filed under Rekordy a statistika, Teropodní dinosauři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *