Výročí dvou velkých atletických rekordů

…aneb Malá vzpomínka na hodiny tělocviku

První olympijské hry na jihoamerickém kontinentu skončily teprve před necelými dvěma týdny a skvělé atletické výkony máme ještě v živé paměti. Právě v těchto dnech (konkrétně 30. 8. a 1. 9.) si ale připomínáme také 25. a 20. výročí dvou velkých mužských atletických světových rekordů – a to konkrétně ve skoku dalekém (1991) a v méně tradiční disciplíně, kterou je běh na 3000 metrů (1996). Ačkoliv jde o atletické počiny z úplně odlišné kategorie, jedno mají rozhodně společné – jde o fantastické výkony, ke kterým se za poslední dvě desetiletí téměř nikdo další ani nepřiblížil. Vydrží tyto rekordy ještě další dlouhá léta, nebo budou už brzy překonány nějakým dosud neobjeveným atletickým supertalentem? To samozřejmě ukáže až čas. Představme si nicméně zmíněné super-výkony poněkud blíže.

———

SR ve skoku dalekém895 cm (Mike Powell, USA; 30. 8. 1991 Tokio)

Mistrovství světa v hlavním městě Japonska Tokiu se před čtvrt stoletím neslo ve znamení velkého souboje dvou skvělých dálkařů – legendárního Fredericka Carletona „Carla“ Lewise (v té době již mnohonásobného olympijského vítěze v dálce i sprintu) a jeho o trochu méně úspěšného rivala Michaela Anthonyho „Mikea“ Powella. Jak se mělo brzy ukázat, právě Powell si v tomto závodě doskočil pro svůj největší životní úspěch. Potřeboval k tomu ale překonat ten nejvíce legendární ze světových atletických rekordů – famózní „skok do 21. století“ Boba Beamona z Olympijských her v Mexico City z roku 1968. Skok o délce 890 centimetrů tehdy překonal stávající rekord o masivních 55 centimetrů a mnozí komentátoři ho dokonce označovali za nepřekonatelný. Ale právě Powell se měl stát tím, kdo Beamonův veleskok po 23 letech vymaže z rekordních tabulek (ovšem ne olympijských, v těch je coby olympijský rekord platný stále). Zajímavé je, že Beamona ve stejném závodě překonal i Lewis (891 cm), tomu ovšem pomohla nepovolená podpora větru nad 2 metry za sekundu. V legendárním závodě se Powell rychle rozběhl, silně se odrazil a výbornou technikou skoku doplachtil až na pomyslnou značku 895 centimetrů, tedy do vzdálenosti o délce dvou větších osobních automobilů za sebou! Hranice devíti metrů tehdy odolala jen tak tak. V historii už se povedlo několikrát skočit i dál, ovšem nikdy za regulérních podmínek (sám Powell například skočil s nedovolenou podporou větru i 899 cm). Světový rekord z Tokia nyní pomyslně slaví čtvrtstoletí své existence.

———

———

SR v běhu na 3000 m.7:20,67 min. (Daniel Komen, Keňa; 1. 9. 1996 Rieti)

Daniel Komen byl jedním z největších keňských talentů atletiky druhé poloviny 90. let. Vytvořil několik světových rekordů na středních i dlouhých tratích a některé jeho parametry byly skutečně nevídané – v těle údajně neměl jediný gram nadbytečného tuku a například závody na 10 kilometrů dokázal rozběhnout v tempu, které by odpovídalo spíše mílařům. Skvěle zvládal distance od jednoho kilometru po desítku a jako první zaběhl například pětikilometrovou trať pod 12:40 minut. Tento světový rekord později překonal etiopský fenomén Kenenisa Bekele, Komen ale dosud drží (mj.) halový i venkovní světový rekord na 3000 metrů, stejně jako světový rekord na dvě míle. Na rovných třech kilometrech dlouho platil zápis Alžířana Morceliho 7:25,11 minuty, dokud ho o téměř pět vteřin nepřekonal Komen při svém legendárním závodu v italském Rieti. Právě před dvaceti lety Komen obkroužil sedm a půl okruhu v průměrném čase na 400 metrů 58,75 sekundy, což znamenalo fantastický čas 7:20,67 minuty. Každý ze tří následných kilometrů zaběhl v průměru pod 2:27 minuty a vstoupil tak mezi žijící atletické legendy. Dnes se na keňského vytrvalce trochu neprávem pozapomnělo, už i proto, že je držitelem rekordů na méně tradičních tratích, ale přesto si zaslouží být připomínán. Měl částečně smůlu v tom, že jej tehdy manažeři doslova „uhnali“, nutili jej k příliš častému běhání na mítincích a výsledkem byla konečná ztráta formy z vyčerpání a poměrně brzké ukončení sportovní kariéry. V rekordních tabulkách však bude jméno Daniel Komen nejspíš uvedeno ještě velmi dlouho.

———

———

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Powell_(long_jumper)

http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Komen

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_world_records_in_athletics

———

Leave a Comment

Filed under Atletika a sport, Rekordy a statistika, Výročí a ohlédnutí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *