Nejstarší předek tyranosaura

…aneb Jurský pradědeček z Anglie

Hned na úvod bych měl možná uvést nadpis článku na pravou míru – nejedná se totiž o nejstaršího přímého předka slavného druhu Tyrannosaurus rex (nebo to alespoň nemůžeme vědět jistě), ale o jeho nejstaršího známého příbuzného z nadčeledi Tyrannosauroidea. Řeč je samozřejmě o teropodním dinosaurovi druhu Proceratosaurus bradleyi, objeveném již roku 1910, ale jako zástupce zmíněné nadčeledi rozeznaném až přesně o století později. Co tedy o tomto dávném „strýčkovi“ populárního severoamerického „T. rexe“ víme? Fosilie dinosaura byly objeveny ve zmíněném roce 1910 u městečka Minchinhampton v hrabství Gloucestershire na jihozápadě Anglie. Zkameněliny ze souvrství White Limestone se dostaly do sbírek Britského přírodovědeckého muzea v Londýně (dnes mají katalogové označení BMNH R4860) a zkoumal je slavný paleontolog Arthur Smith Woodward. Ten si povšiml podobnosti lebečních hřebínků nově objeveného dinosaura (kterému dal jméno Megalosaurus, což bylo tehdy typické) a v té době již dobře známého severoamerického teropoda druhu Ceratosaurus nasicornis. Vzhledem k podobnosti obou lebečních útvarů považoval Woodward anglického teropoda za možného evolučního předka ceratosaura.[1] Tuto myšlenku dále rozvinul německý paleontolog Friedrich von Huene, který v roce 1926 dokonce tohoto „megalosaura“ přejmenoval a dal mu dodnes platné vědecké jméno Proceratosaurus bradleyi.[2] V doslovném překladu se tedy jedná o „před-ceratosaura“, tedy domnělého přímého předka ceratosaura. Německý vědec označil tohoto dinosaura za příslušníka skupiny Coelurosauria, což na rozdíl od jeho domnělého příbuzenství se severoamerickým teropodem dodnes platí.

———

Holotype

Lebka proceratosaura, objevená roku 1910 u Minchinhamptonu. Jak se ukázalo o století později, tento dinosaurus byl o celých 100 milionů let starším příbuzným slavného tyranosaura. Kredit: Derdadort, Wikipedie (CC BY-SA 3.0)

———

Teprve koncem 20. století se ukázalo, že ceratosauři byli ve skutečnosti vývojově primitivnější teropodi, kteří mezi „pravé“ célurosaury nepatřili. Postupně se pak objevovaly další domněnky o možné systematické příslušnosti proceratosaura. Mělo jít například o blízkého příbuzného rodů Ornitholestes či Piveteausaurus nebo dokonce o vývojově primitivního alosauroida.[3] Teprve v roce 2010 objasnila tuto problematiku vědecká studie Olivera Rauhuta a jeho kolegů, ve které se pro britského teropoda objevilo nové čestné místo – a sice mezi vývojově primitivními tyranosauroidy.[4] Dnes se po tomto rodu jmenuje celá čeleď tyranosauroidů (proceratosauridi) a P. bradleyi je při geologickém stáří zhruba 167 milionů let (střední jura, geologický stupeň bath) zřejmě nejranějším známým zástupcem skupiny (ačkoliv zhruba stejné stáří má i ruský taxon Kileskus aristotocus).[5] Existenci svého mnohem slavnějšího a většího příbuzného tak předchází o rovných 100 milionů let. A když už je řeč o velikosti – proceratosaurus skutečně nedával příliš tušit, do jakých rozměrů a síly dorostou jeho vzdálení potomci (či alespoň příbuzní). Dosahoval totiž délky pouze kolem 2 až 3 metrů a hmotnosti v řádu desítek kilogramů. Jeho lebka byla v kompletním stavu dlouhá přibližně 29 centimetrů. Nebyl tedy o mnoho větší než například dospělý člověk. Velcí tyranosauři přitom mohli být téměř pětkrát delší a zhruba stonásobně těžší. Proceratosaurus tak byl pouze skromnou ukázkou vývojového potenciálu, který tato skupina vyjevila až o desítky milionů let později a který kulminoval v jedné z nejvelkolepějších dravých forem, jaké se ve světě obratlovců vůbec kdy objevily.[6]

———

Velikostní srovnání proceratosaura a člověka. Největší exempláře tyranosaurů byly asi pětkrát delší a dosahovaly více než stonásobné hmotnosti. Kredit: Conty, Wikipedie (CC BY 3.0)

———

Short English Summary: Proceratosaurus was a genus of relatively small carnivorous theropod dinosaur from the Middle Jurassic (Bathonian) of England. Today it is considered a coelurosaur, and likely one of the earliest known members of Tyrannosauroidea, a distant relative of famous Tyrannosaurus rex.

———

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Proceratosaurus

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8340922.stm

http://www.prehistoric-wildlife.com/species/p/proceratosaurus.html

http://fossilworks.org/bridge.pl?a=taxonInfo&taxon_no=66979

http://paleonerdish.wordpress.com/tag/proceratosaurus/

———

[1] Woodward, A. S. (1910). „On a Skull of Megalosaurus from the Great Oolite of Minchinhampton (Gloucestershire)“. Quarterly Journal of the Geological Society. 66: 111–115. doi: 10.1144/GSL.JGS.1910.066.01-04.07

[2] von Huene, F. (1932). „Die fossile Reptil-Ordnung Saurischia, ihre Entwicklung und Geschichte.“ Monographien zur Geologie und Palaeontologie (Serie 1), 4: 1–361.

[3] Paul, G. S. (1988). Predatory Dinosaurs of the World. New York: Simon and Schuster. pp. 366–369. ISBN 0-671-61946-2.

[4] Rauhut, O. W. M., Milner, A. C. and Moore-Fay, S. (2010). „Cranial osteology and phylogenetic position of the theropod dinosaur Proceratosaurus bradleyi (Woodward, 1910) from the Middle Jurassic of England„. Zoological Journal of the Linnean Society, published online before print November 2009. doi: 10.1111/j.1096-3642.2009.00591.x

[5] Averianov, A. O.; Krasnolutskii, S. A.; Ivantsov, S. V. (2010). „A new basal coelurosaur (Dinosauria: Theropoda) from the Middle Jurassic of Siberia“. Proceedings of the Zoological Institute. 314 (1): 42–57.

[6] Loewen, M. A.; Irmis, R. B.; Sertich, J. J. W.; Currie, P. J.; Sampson, S. D. (2013). Evans, David C., ed. „Tyrant Dinosaur Evolution Tracks the Rise and Fall of Late Cretaceous Oceans“. PLoS ONE. 8 (11): e79420. doi: 10.1371/journal.pone.0079420

———

Leave a Comment

Filed under Dějiny paleontologie, Teropodní dinosauři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *