Doporučená četba na léto

…aneb Malý výčet autorových dosud vydaných publikací

Poslední příspěvek před letošními prázdninami jsem se rozhodl věnovat jakémusi malému ohlédnutí za svojí dosavadní literární kariérou a zároveň pojmout jako skromný návod pro mé milé čtenáře ohledně titulů, které by v případě zájmu mohli o prázdninách přelouskat (nebo si jimi alespoň zalistovat). Nedávno vydaný titul Poslední den druhohor je zatím také poslední mou vydanou knihou, již letos na podzim však vyjde nový titul a na jaře příštího roku rovněž (na tomto blogu se samozřejmě vše podstatné včas dozvíte). Nepočítám-li pětici brožurek a druhé vydání knihy Úžasný svět dinosaurů, pak mi prozatím vyšlo přesně deset knižních titulů, jež v následujícím příspěvku zájemcům krátce představím. Třeba vám některý z nich zpříjemní chvíle strávené u domácího bazénu nebo na zahraniční dovolené.

———

Úžasný svět dinosaurů (vyšla 29. 5. 2009, nakladatelství Triton)

Moje první kniha, pojednávající obecně o dinosaurech a jejich světě. Obsahuje množství informací o vývoji dinosaurů, jejich systematice, různých zajímavostech a kuriozitách nebo rekordech světa dinosaurů a pojednává například i o zajímavých lokalitách, kde se s pozůstatky či rekonstrukcemi dinosaurů můžete setkat na našem území a v okolních zemích.

———

———

Encyklopedie dinosaurů ve světle nejnovějších objevů (vyšla 23. 6. 2010, nakladatelství Libri)

Kniha, jejímž zaměřením jsou zejména méně známé oblasti výzkumu dinosaurů a druhohorní přírody. Najdete zde například kapitoly o dějinách dinosauří renesance, o zdraví a nemocech dinosaurů, o možnostech vývoje hypotetických inteligentních dinosauroidů, o zajímavých evropských dinosaurech a mnohém dalším.

———

Dinosauři od Pekelného potoka (vyšla 25. 11. 2010, nakladatelství Motto)

Kniha zaměřená především na dinosaury známé ze severoamerického souvrství Hell Creek (odtud název knihy; Hell Creek znamená doslova „pekelný potok/říčka“). Jde zároveň i o knižní zpracování dojmů a zážitků z jedinečných vykopávek v Montaně, kterých jsem se spolu se třemi dalšími Čechy účastnil v červenci roku 2009.

———

Po stopách dinosaurů (vyšla 4. 11. 2011, nakladatelství Triton)

Kniha tvořená příběhy ze světa dinosaurů, představující jejich osudy a pravděpodobný způsob života v průběhu celé dlouhé druhohorní éry. Jednotlivé příběhy jsou řazeny chronologicky a zahrnují období od středního triasu až po přelom křídy a paleocénu. Nechybí ani povídka zasazená do doby prvních objevů dinosaurů nebo fiktivní příběh civilizace hypotetických inteligentních dinosaurů.

———

Úžasný svět dinosaurů (2. doplněné a aktualizované vydání); (vyšla 4. 1. 2012, nakladatelství Triton)

Zatím jediné druhé vydání mé knihy. Jedná se o text, který byl doplněn kvalitnějšími ilustracemi a množstvím nových fascinujících poznatků, jež se za necelé tři roky od vydání prvního dílu nashromáždily. Aktualizována byla i tradiční dinosauří statistika, přehled rekordů dinosauřího světa a mnohé další tabulky a přehledy.

———

Objevy pod vrstvami času (vyšla 12. 5. 2014, nakladatelství Computer Press)

Titul, věnovaný zejména historii objevů (nejen) dinosauřích fosilií. Pojednává o málo známých nálezech zkamenělin již v předvědecké éře a postupuje dále skrze zajímavá období výzkumu. Zmíněny jsou například i archeologické objevy starověkých „paleontologů“, výzkumy v průběhu světových válek, nástup dinosauří renesance a mnoho dalšího.

———

———

Neznámí dinosauři (vyšla 30. 4. 2015, nakladatelství Mladá fronta)

Kniha nabízející přehlídku zhruba čtyřiceti relativně málo známých druhů dinosaurů (odtud název knihy) a doplněná nádhernými barevnými ilustracemi Lubomíra Kupčíka. V roce 2016 byla tato kniha nominována na prestižní cenu Zlatá stuha za nejlepší knihu pro mládež, vydanou v daném roce. Jako zatím jediná z mých knih má neobvyklý „obdélníkový“ formát.

———

Poslední dny dinosaurů (vyšla 6. 5. 2016, nakladatelství Radioservis)

Moje zatím první beletristické dílo (nepočítáme-li povídkovou knihu Po stopách dinosaurů), pojednávající o čtveřici cestovatelů časem, kteří se shodou náhod přesunou do období končící křídy a musí zde bojovat o život nejen vůči šílenému profesorovi a dinosaurům, ale zejména blížící se zkáze v podobě dopadající planetky Chicxulub. Většina údajů v knize přesně odpovídá zjištěným vědeckým poznatkům o průběhu této události.

———

Dinosauři v Čechách (vyšla 15. 5. 2017, nakladatelství Vyšehrad)

Splnění jednoho z mých dlouhodobých cílů (táhnoucích se již k mým gymnaziálním studiím a Středoškolské odborné činnosti), a to podat českému čtenáři zajímavou formou ucelený přehled všech dosavadních fosilních objevů druhohorních plazů (zejména dinosaurů, mosasaurů, plesiosaurů a ptakoještěrů), učiněných na našem území.

———

Velké vymírání na konci křídy (vyšla 15. 9. 2017, nakladatelství Pavel Mervart)

Kniha, pojednávající svěží a stravitelnou formou o fantastické události, která navždy změnila přírodní svět a stála u zrodu „moderních“ ekosystémů, jejichž jsme dnes součástí. Obsahuje nejnovější ověřené informace o historii výzkumu katastrofy na konci křídy i o jejím pravděpodobném průběhu, důsledcích nebo třeba o možnosti budoucího ohrožení lidstva ze strany blízkozemních planetek.

———

———

Poslední den druhohor (vyšla 7. 5. 2018, nakladatelství Vyšehrad)

V pořadí vlastně již třetí moje kniha na téma dopadu planetky Chicxulub a s ním souvisejícího vymírání na konci křídové periody před 66 miliony let. Stejně jako předchozí titul se věnuje problematice velmi zeširoka a popisuje prakticky všechny jeho aspekty, v tomto případě však v ještě větším záběru a šíři. Součástí knihy je i bohatý citační aparát a rozsáhlý přehled literatury i dostupných internetových zdrojů.

———

Odkazy:

https://www.kosmas.cz/autor/24517/vladimir-socha/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_Socha

https://www.databazeknih.cz/autori/vladimir-socha-6559

https://www.cbdb.cz/autor-7519-vladimir-socha

———

Leave a Comment

Filed under Literatura, Něco o autorovi, O dinosaurech obecně, Pozvánky a tipy, Výročí a ohlédnutí, Ze života

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *