Poslední dny dinosaurů v rádiu

…aneb Malé ohlédnutí za první rozhlasovou verzí mé knihy

První letošní příspěvek nemohu začít jinak než krátkým ohlédnutím za jistou šestidílnou rozhlasovou sérií, která byla v průběhu listopadu a prosince každou sobotu ráno vysílána v pořadu Meteor na Českém rozhlasu. Nejednalo se totiž o nic jiného než o dramatizaci mé knihy Poslední dny dinosaurů, která vyšla v květnu roku 2016 v nakladatelství Radioservis. V knize se rozvíjí příběh čtveřice vědců a dobrodruhů, hledajících spásu v dramatických kulisách úplného konce křídy, kdy byl přírodní svět zasažen jednou z největších katastrof v celé jeho miliardy let trvající historii. Více o této knize a jejím ději se lze dočíst například zde.

Rozhlasová verze je samozřejmě mnohem kratší a poněkud zjednodušená (aby byl časově značně omezený děj jaksi přímočařejší), odpovídá nicméně „duchu“ samotné knihy. Nejde jen o jakýsi „survival horror“ s prvky ze světa dinosaurů, v knize jsem se snažil představit čtenáři život v období pozdní křídy tak, jak nám jej vykreslují nejnovější poznatky. Samostatnou kapitolou pak jsou samozřejmě také události spojené s dopadem planetky Chicxulub i s hypotetickou možností existence tzv. dinosauroidů. Jako autor jsem rozhlasovou premiérou dramatizace své knihy samozřejmě velmi poctěn a budu jen rád, když tato audioverze přiměje co nejvíce posluchačů, aby se blíže seznámili i s její knižní předlohou. Tak hezké počtení i poslech!

———

———

Jednotlivé části dramatizace si lze poslechnout zde:

https://dvojka.rozhlas.cz/meteor-o-vyprave-za-dinosaury-vuni-kminu-a-maty-puvodu-vsech-psu-nebo-zakriveni-7684080 (1. část)

https://dvojka.rozhlas.cz/meteor-o-zahadnem-letu-pampelisek-capu-velkem-jak-zirafa-dinosaurech-nebo-7693443 (2. část)

https://dvojka.rozhlas.cz/meteor-o-nejvetsi-a-nejstarsi-hoube-prvnim-leku-na-srdce-dinosaurech-nebo-mozku-7699128 (3. část)

https://dvojka.rozhlas.cz/meteor-o-orangutanech-kteri-si-vypraveji-pribehy-supernovach-nebo-dinosaurech-7705204 (4. část)

https://dvojka.rozhlas.cz/meteor-o-rybe-s-vlastni-vysilackou-chodici-rybe-zivych-kamenech-nebo-dinosaurech-7710283 (5. část)

https://dvojka.rozhlas.cz/meteor-o-brylich-bez-cocky-lovcich-lebek-zrozeni-televize-nebo-dinosaurech-7713855 (6. část)

———

Leave a Comment

Filed under Literatura, Něco o autorovi, Pozvánky a tipy, Ze života

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *