Objevena potrava tyranosauridů

…aneb nový malý ornitopod z Alberty

Proslulá souvrství svrchnokřídového stáří z území kanadské provincie Alberty již dobrých 150 let vydávají svá svědectví o době dávno minulé. Zhruba před 80 – 70 miliony let zde žilo množství druhů neptačích dinosaurů, mezi které patřili i někteří z nejznámějších dinosaurů vůbec. Rohatí dinosauři jako byl styrakosaurus a centrosaurus, kachnozobí dinosauři lambeosaurus nebo parasaurolofus i velcí teropodi albertosaurus, gorgosaurus či daspletosaurus. Zkameněliny těchto velkých dinosaurů v hmotnostním řádu stovek až tisíců kilogramů jsou poměrně běžné, podstatně méně už toho však víme o malých dinosaurech, obývajících tyto ekosystémy. Důvodem je zejména menší naděje na zachování drobnějších kostí v podobě zkamenělin. Zatímco tedy víme již poměrně hodně o tom, jak vypadal reliéf krajiny a jeho výrazní obyvatelé, o drobných tvorech „v podrostu“ toho víme přece jen podstatně méně. Proto je šťastný každý objev, který nám poodhalí nějakého dinosaura takříkajíc z konce potravního řetězce – tedy mimojiné i potenciální kořist tehdejších velkých tyranosauridů a deinonychosaurů. Jedním z nich je právě Albertadromeus syntarsus, popsaný v novém čísle periodika Journal of Vertebrate Paleontology. Tým paleontologů ze čtyř vědeckých ústavů popsal nového dinosaura na základě objevu částečně dochovaných kostí nohy a dalších kosterních částí, objevených na jihu Alberty v roce 2009 (souvrství Oldman). Malý ornitopod z čeledi tescelosauridů obýval tuto oblast asi před 77-76 miliony let, v období geologického stupně kampán.

 

Přibližný vzhled menšího ornitopodního dinosaura albertadromea, který před 77 miliony let představoval kořist většiny predátorů tehdejších ekosystémů. Kredit: Julius T. Csotonyi

 

Jméno dinosaura znamená v překladu „běžec z Alberty se srostlými kostmi nohy“. Stavba kostry zadní končetiny albertadromea skutečně napovídá, že byl velmi rychlým běžcem. Zřejmě spoléhal na útěk jako jediný prostředek záchrany před většími dravci. Těch bylo všude dostatek, ostatně sám albertadromeus dosahoval délky jen asi 1,6 metru a hmotností nepřesahoval zhruba 16 kilogramů. Dosahoval tedy velikosti statného krocana, což jej ve světě tyranosauridů řadilo až na samotný konec potravního řetězce. Sami autoři studie považují tento objev za doplnění znalostí o ekosystémech obývaných dinosaury, o jejichž struktuře a druhové rozmanitosti stále mnoho nevíme. Je možné, že zvířata jako albertadromeus (nepochybně jich bylo ještě podstatně víc) plnili tehdy úlohu jakýchsi „králíků“, zpestřujících jídelníček velkým tyranosauridním dravcům (Daspletosaurus torosus) a představující možná hlavní zdroj potravy dravců menších (deinonychosauři Dromaeosaurus albertensis, Saurornitholestes langstoni Troodon formosus). Malí dinosauři jako albertadromeus nám obvykle nepřipadají příliš zajímaví, jejich úloha v ekosystémech svrchní křídy ale byla nezastupitelná. Dá se doslova říci, že bez těchto drobných býložravců bychom neměli ani obry typu tyranosaura (který se objevil zhruba o deset milionů let později).

 

Odkazy:

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130522142028.htm

http://www.livescience.com/34621-speedy-new-dinosaur-found-in-canada.html

http://www.sci-news.com/paleontology/article01097-albertadromeus-syntarsus-dinosaur.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Albertadromeus

 

1 Comment

Filed under Ptakopánví dinosauři

One Response to Objevena potrava tyranosauridů

  1. Má teda zajímavé jméno…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *