Objev obří stopy T. rexe v Montaně

…aneb Kudy chodili superpredátoři

Před pár dny oznámil tisk objev krásně zachované fosilní stopy, patřící s velkou pravděpodobností populárnímu megateropodovi druhu Tyrannosaurus rex. Objevitelem asi 74 cm dlouhé stopy je britský paleontolog Philip Manning z Manchesteru. Místem objevu je – jak jinak – opět krajina Badlands v aridní oblasti východní Montany (USA). Právě odtud jsou popsány nejkrásnější fosilní objevy ze samého konce křídového období, včetně fosílií dominantního predátora světa dinosaurů (a hlavní „herecké“ hvězdy filmů Jurský park a Ztracený svět: Jurský park).

Objev této stopy je malou senzací, protože jejich výdrž po odkrytí podkladového sedimentu je věcí spíše týdnů než měsíců nebo let. Povrchová eroze stopu poměrně rychle rozrušuje a nakonec nemilosrdně zničí. Pokud se tedy v krajině s ohromnou rozlohou podaří přímo na povrchu podobnou ichnofosílii nalézt, jde o velmi vzácný objev. Narozdíl od kosterních pozůstatků, které mohou být druhotně přeneseny, je stopa dokladem o existenci svého původce přímo na místě jeho někdejšího života. „Je to takový vzkaz, poslaný napříč časem do 66 milionů let vzdálené budoucnosti“, tvrdí sám nadšený objevitel.

Nejde nicméně o první zachovanou stopu tyranosaura. Již v roce 1983 byl podobný otisk stopy objeven v Novém Mexiku. Tato obří „tlapa“ popsaná ze souvrství Raton jako ichnotaxon Tyrannosauripus pilmorei je dlouhá dokonce 86 cm a patří dodnes mezi největší známé stopy teropodů na světě. Všechny fosilní stopy i jiné ichnofosílie (syn. bioglyfy – fosilní pozůstatky po životní činnosti pravěkých organizmů) přitom patří k nejzajímavějším a pro paleontology často nejoblíbenějším pozůstatkům pravěkých ekosystémů.

Aktualizace: V roce 2008 byla stopa formálně popsána ve studii Manning, P. L., et al. (2008). A probable tyrannosaurid track from the Hell Creek Formation (Upper Cretaceous), Montana, United States. Palaios 23(10):654-647.

Odkazy:

http://www.livescience.com/1939-tyrannosaur-footprint-montana.html

http://blog.everythingdinosaur.co.uk/blog/_archives/2007/10/12/3287426.html

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7036412.stm

Leave a Comment

Filed under Jurský park a jiné filmy, Rekordy a statistika, Teropodní dinosauři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *