Sympózium v HK

…na permokarbon láká

Aneb hlavní část sympózia je za mnou, terénních expedic (probíhajících dnes a zítra) se již z časových a organizačních důvodů bohužel neúčastním. Prezentace jsem však zhlédl všechny a nutno říci, že i když mým oblíbeným obdobím je „week old“ mezozoikum, i konec prvohorní éry má své nezaměnitelné kouzlo. Celkem 108,2 milionu let dlouhé periody karbon a perm (před 359,2 – 251,0 Ma) jsou ve znamení nástupu čtvernožců k nadvládě nad terestrickými ekosystémy a jako období obřích členovců (karbon) ale i prvních blanatých jde o jakýsi evoluční můstek k nástupu pokročilejších druhohorních forem tetrapodů (včetně dinosaurů). Jsem vděčný za šanci setkat se s mnoha významnými paleontology od nás i ze zahraničí (mj. z Austrálie, Kanady, Španělska, Velké Británie a dalších) a strávit příjemné tři dny na v pořadí již 5. permokarbonském sympóziu. Jelikož bydlím od místa konání (kterým je VČ muzeum v Hradci Králové) letmou čarou asi jen 2,5 kilometru, byla volba jasná. Na rozdíl od 1500 kilometrů vzdáleného Londýna, kde jsem se v květnu účastnil konference Dinosaurs: A Historical Perspective (viz květnové příspěvky), v případě „permokarbonu“ jsem si o obědové pauze mohl příjemným tempem dojet na kole domů, což je jistě velmi pohodlné.

Nemá cenu příliš se rozepisovat o účastnících nebo jejich velmi zajímavých prezentacích, nicméně zmíním alespoň jména jako Jason Anderson z Univerzity v Calgary (viz nedávný objev druhu Gerobatrachus hottoni), Marcello Ruta z Univerzity v Bristolu, Jörg Schneider z Bergakademie ve Freibergu nebo Susan Turnerová z Monash University v Queenslandu. Z českých a slovenských zástupců stojí kromě organizátorů pana Dr. Stanislava Štamberga a Jaroslava Zajíce také jména jako (bez titulatury) Josef Klembara (Komenského univerzita v Bratislavě), Stanislav Opluštil z UK, Vojtěch Turek z NM nebo Josef Pšenička ze západočeského muzea v Plzni (se zajímavým paleobotanickým příspěvkem). Nemohl chybět ani rýmou trýzněný, avšak potřebnou erudicí oplývající David Marjanovic (jeho příspěvek s názvem The Origin of Lissamphibia… po zásluze sklidil ovace, nicméně však i jistou kritiku ze strany J. Andersona). Všechny odborné debaty při diskuzích i v kuloárech muzea se nesly ve velmi přátelském duchu a ovzduší vzájemného porozumění (byť anglická výslovnost nebyla stejně kvalitně „zvládnutá“ všemi) i spolupráce na všech úrovních od nejodbornější (určování spodnopermských „kokroučů“) až po ryze praktické (kam v Hradci na oběd).

Speciální publikace 5. sympozia s názvem Faunas and palaeoenvironments of the Late Paleozoic, obsahující abstrakty příspěvků, je podnětnou literaturou samo o sobě. Doporučuji všem na dlouhé letní večery (pokud jste ovšem zažraní do paleoekologie mladších prvohor 🙂 Tak tedy – „5th Sympozium on Permo-Carboniferous Faunas“ je za námi (nebo spíše za mnou), za 5 let se v Hradci Králové paleontologové všech zemí možná znovu spojí v plné síle (já chybět určitě nebudu).

 

Fotografie:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Blesk oslnil nešťastnou náhodou právě organizátora Dr. Štamberga 🙂

 

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

David Marjanovic v bílém outfitu při přednášce Rodriga Soler-Gijóna

 

Leave a Comment

Filed under Česká paleontologie, Něco o autorovi, Výročí a ohlédnutí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *