Začíná Peking 2008

…aneb hry s tradicí dlouhou 2784 let

Dnes přesně ve 14:08 hodin SELČ začíná v hlavním městě nejlidnatějšího státu světa Pekingu slavnostní zahajovací ceremoniál XXIX. letních olympijských her (přesněji však 26. LOH, protože tři olympiády se nekonaly během světových válek v letech 1916, 1940 a 1944). Přestože nejsem velkým příznivcem Číny* a situace kolem ovzduší v téměř 18-ti milionovém hlavním městě (je to tedy „vesnice“ s více obyvateli než mělo spojené Československo) je úděsná, na olympiádu jakožto nejprestižnější sportovní událost celého čtyřletého cyklu se velmi těším. Především si nenechám ujít atletiku (od 15. 8.), z níž mohu doporučit prakticky všechny sprinterské disciplíny v obou kategoriích, oštěp žen s naší Špotákovou a desetiboj se Šebrlem. Bude-li čas, nenechám si samozřejmě ujít ani jiná sportovní odvětví (např. plavání, cyklistika, úpolové sporty).

Legendární tradice klade počátek helénských olympijských her již do roku 776 př. n. l., novodobé olympijské hry pak založil baron Pierre de Coubertin koncem předminulého století (první novodobá olympiáda v Athénách se konala v roce 1896). Přestože současné hry jsou gigantickým a výrazně zkomercionalizovaným podnikem, zcela nepodobným „vavřínovému“ zápolení starých Řeků, představuje samotné oživení her jednu z nejstarších tradic evropské kultury. Citius, altius, fortius (rychleji, výše, silněji), je však stále neotřepaným heslem a já osobně si rád počkám, kolik světových, kontinentálních a národních rekordů letos padne – doufejme, že legálním způsobem – na další olympiádě v dlouhé a slavné řadě. Tentokrát tedy v kontroverzní, leč svým způsobem fascinující „Říši středu“.

* Číně však nelze upřít současnou pozici „světové jedničky“, co se týče kvantity i kvality objevovaných dinosauřích fosílií v posledních letech.

 

Paleontologická aktualita: Teprve 11-ti letý holandský chlapec Jacob Walen objevil v roce 2003 ve středozápadním Portugalsku části lebky, které patřily jednomu z největších jurských teropodů – rodu Torvosaurus. Lebka byla nyní rekonstruována a je vystavena v muzeu ve městě Lourinha nedaleko Lisabonu. Její délka činí 1,4 metru, je tedy téměř stejně velká, jako největší známé exempláře krania u druhu Tyrannosaurus rex. Původní článek a fotografie zde: http://chinadaily.com/cn/world/2008-08/03/content_6899712.htm

 

Leave a Comment

Filed under Atletika a sport, Teropodní dinosauři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *